Роми-гастрольори незаконно събират липов цвят от улиците на Добрич

19:12, 30 юни 16 25 828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През последните дни Добрич бе превзет от ромски фамилии от другия край на страната, които събират липов цвят от улиците, заедно с всичкия съпътстващ боклук.

Събирачите са цели семейства, като в кампанията участват не само възрастни членове на фамилията, но и децата.

Отправихме запитване до Община Добрич законно ли ромските фамилии събират липов цвят, замитайки го от улиците в града.

От кметството обясниха, че регионалните инспекции по околната среда и водите контролират дейността на билкозаготвителите в билкозаготвителните пунктове и складовете за билки, вида и количествата на билките за преработване и търговия, както и опазването на находищата и ползването на лечебните растения. РИОСВ контролира и лицата, които събират билки, по отношение на вида и количеството, както и начините и средствата за събиране, а също и издадените позволителни за ползване от органите и лицата по чл. 22 от Закона за лечебните растения (ЗЛР).

В билкозаготвителните пунктове се изкупуват само билки, за които има издадено позволително по реда на ЗЛР.

На територията на Община град Добрич събирането на липов цвят се извършва след издаване на позволително за ползване от кмета на Община град Добрич. Същото се изисква съгласно чл. 21 от Закона за лечебните растения (ЗЛР). Не се изисква позволително за ползване при събиране на билки за лични нужди. Според ЗЛР "билки за лични нужди" са билки в свежо състояние, събрани от едно лице в рамките на един ден, както следва: корени, коренища, луковици или грудки - до 1 кг; стръкове - до 2 кг; листа - до 1 кг; кори - до 0,5 кг; цветове - до 0,5 кг; семена - до 0,1 кг; плодове - до 10 кг; пъпки - до 0,5 кг; талус - до 1 кг.

В позволителното се вписва срока за който важи, както и  мерки и забрани, които лицата трябва да спазват при събирането на билки.

В смисъла на всичко казано до тук отговорът на Вашия въпрос е, че на ромите, които събират липовият цвят от земята , не са издадени разрешителни от Община град Добрич. Съгласно чл. 14. от Наредба №2 /20.01.2004 г. за правилата и изискванията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения при събиране на билки се спазват следните хигиенни изисквания: не се допуска попадане на чужди примеси, в т. ч. камъни, пръст, органични замърсители; не се допуска контакт на събраните свежи билки с почвата; съдовете, използвани при събиране на билки, се поддържат чисти и се съхраняват на места, недостъпни за домашни животни, гризачи, птици; транспортните средства, с които се превозват свежите билки, се поддържат чисти, сухи и при нужда се застилат или покриват.

Материалът събран по този начин не трябва да бъде изкупуван от билкозаготвителите, тъй като чл. 28а от ЗЛР гласи: Забранява се на физически лица и на юридически лица да продават, изкупуват и превозват билки или генетичен материал, за които няма издадено позволително за ползване или удостоверение за отглеждане в култура по чл. 46, т. 3. Сигнали за нарушения по Закона за лечебните растения се подават към РИОСВ.

Община Добрич е издала 9 позволителния за ползване на липов цвят, което означава, че билките могат да се предават. В позволителните се вписват ограничителни мерки и забрани, които лицата трябва да спазват при събирането на билки. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама