Бъчварова отрече да е казвала, че ще бъдат наказвани полицаи за престрелката в София

17:27, 30 юни 16 / Политика 25 632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не съм казвала, че служителите на МВР, които участваха в престрелката преди няколко дни и обезвредиха много опасни бандити и крадци, трябва да бъдат наказани. Никога не съм казвала това. В момента тече разследване и то ще установи фактите.

 

Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова във връзка със случая от преди два дни, когато в столичния квартал "Надежда" бе обрана заложна къща, а по-късно нападателите влязоха в престрелка с органите на реда в кв. "Разсадника".

 

Тя говори след съвместното ѝ изслушване с началниците на спецслужбите в двете ресорни парламентарни комисии. Главната причина за срещата бе атентатът на летище "Ататюрк" в Истанбул от преди няколко дни. 

 

Бъчварова обяви, че се спекулира с една нейна позиция, която нямала нищо общо с мнението ѝ и с изявлението, което е направила тази сутринта. 

 

"Само по себе си това ми се струва доста опасна и неприятна практика. Не съм казвала и не смятам, че трябва да бъдат наказвани, съдейки по информацията, с която разполагам", уточни тя.  

 

Относно мерките за сигурност вътрешният министър обяви, че е бил обсъден планът за мерки, по който работят спецслубите и МВР в случай на терористично нападение. 

 

Той е разработен в края на миналата и началото на тази година и е приет от правителството. Планът за действие бе изпробван през март в района на НДК, когато районът бе отцепен по среднощ. 

 

"Към момента всички действия, които се извършват, са в рамките на този план. Това е едно голямо постижение", похвали се Бъчварова и обясни, че антитерористичните мерки не могат да са извънредни, а трябва да са синхронизирани и да се създаде система, в която всички институции на всички нива да работят. Те трябва да знаят какви са им отговорностите при определените нива на заплаха от терористични нападения. 

 

МВР и спецслужбите са разяснили всичко това пред двете ресорни парламентарни комисии. 

 

"Това, което виждате на летищата, е видимата част от всички мерки. Ако ви информираме вас какво правим, ще информираме и тези, които искат да ги преодолеят", разясни Румяна Бъчварова и бе категорична, че няма конкретна заплаха за страната ни нито конкретни сигнали за евентуални атаки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама