Реформаторите с въпроси към Бъчварова и Борисов относно сблъсъка между русофили и русофоби в Бургас

17:00, 30 юни 16 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати от Реформаторския блок са отправили две отделни питания към силовия министър Румяна Бъчварова и премиера Бойко Борисов по темата за рокерите „Нощни вълци“ в Бургас.

По-рано днес се разрази скандал на изхода на Бургас в посока магистрала „Тракия“ между две групи – от едната страна, на протестиращи срещу рокерите „Нощните вълци“, близки до руския президент Владимир Путин, от друга – на мъже и жени с камуфлажни дрехи, развяващи знамена на Воински съюз „Васил Левски“ и организацията „Шипка“.

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов заедно с колегата си от ГЕРБ Методи Андреев, известни още като „групата за натиск“ са отправили писмено допитване до вътрешния министър Румяна Бъчварова във връзка с преминаването през страната „нощните вълци“.

Писмото е изпратено с копие до председателя на ДАНС. Народните представители изрично предупреждават за поведението на тази, по техни думи, групировка при преминаването ѝ през други страни от ЕС.

"С притеснение научаваме, че още с пристигането на групата в Бургас е имало сериозни сблъсъци и малтретиране на протестиращи срещу посещението им граждани", пишат още в писмото.

Димитров, Славов и Андреев искат да разберат какви мерки са предприети от МВР за гарантиране на обществения ред и защита на протестиращите граждани от посегателствата и изстъпления по време на преминаването през България на рокерите. Депутатите настояват да научат и каква отговорност ще бъде потърсена от длъжностите лица, допуснали протестиращ и граждани на Бургас да бъдат малтретирани от симпатизиращи на групировката лица, въоръжени с електрошокови палки.

Очаква се Бъчварова да отговори на питането по време на извънредното ѝ изслушване в съвместното заседание на вътрешната комисия и тази на специалните разузнавателни средства. Тя бе привикана заради пресъздаването на престрелката в Слънчев бряг от началото на месеца, както и за случая от преди два дни в София, в който отново се стигна до размяна на изстрели.

Опозицията от „Реформаторския блок“ - ДСБ, в лицето на Радан Кънев, Атанас Атанасов и Борис Станимиров питат Борисов по същата тема, като уточняват, че близостта на тази група с руския президент Владимир Путин е широко известна, а формалната и основна цел по време на пътуването на въпросната група предизвика разнопосочни реакции и в българското общество.

„Има ли различно отношение от страна на МВР към участващите в този инцидент? Неприемливо е хора с маскирани лица и камуфлажни униформи, с нашивки с българското знаме и надпис - „Народна република България“, да бъдат агресивни и да защитават, практически чужди политически интереси. В тази връзка народните представители отправят към Борисов следното питане: Каква е общата политика на правителството, чрез неговите органи в лицето на МВР и ДАНС за опазване на обществения ред чрез контрол и наблюдение над групи с паравоенно поведение?“, посочват в съобщението си от ДСБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама