Искат проверка на всички протоколи от местния вот в Русе

16:56, 30 юни 16 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8 000 лева първоначален депозит за вещи лица определи съдът по време на поредно заседание по делото за оспорване на избора на общински съветници в община Русе. Те ще бъдат 5 души, а комплексната експертиза, която ще изготвят, беше поискана от жалбоподателите.

Сумите са разпределени по следния начин: БДЦ – 1 000 лв.; Коалиция Народен съюз – 1 500 лева; кандидатът за кмет от листата на Българска социалдемокрация Никола Стоянов – 1 500 лева; сдружение „Бъдеще за Русе“ - 2 000 лева; БСП – 1 500 лева; Милена Хинкова – 500 лева.

Парите трябва да се внесат в 3-дневен срок. Те са определени във връзка с броя задачи, които всеки от жалбоподателите поставя за разглеждане пред вещите лица.

Бяха определени и задачите, по които трябва да работят експертите. Сред тях са проверки на гласовете в определени секции за различните политически сили или кандидати, като общият брой на секционните избирателни комисии (СИК), чиято работа трябва да се преглежда, се оказа няколко десетки.

Беше уважено и искането на „Бъдеще за Русе“ да се проверят протоколите от всички 213 секции в община Русе. Съдът обаче отхвърли искането им за оглед и повторно преброяване на всички бюлетини, пуснати за общински съветници. Това стана с мотива, че работата на съда не е да повтаря изборния процес, а да определи, има ли нарушения и какви са те.

Въпреки че всички жалбоподатели бяха поискали експертизи, щом чуха сумите, които трябва да внесат, те се разколебаха в първоначалното си мнение. Милена Хинкова първа направи изказване по темата, като заяви, че целта на назначаването на експерти е те да са със специални знания, каквито страните и съдът нямат, а в случая не е нужно да се ползват услугите на такива хора, защото членовете на СИК не притежават специални знания, а са преминали съвсем кратко обучение и то за подробностите от изборния процес.

На тази позиция застанаха и останалите жалбоподатели, като Мариян Димитро от „Бъдеще за Русе“ дори каза, че 2 000 лева е изключително голям хонорар и представлява финансова бариера за изясняване на изборния резултат.

На това съдът му отговори, че пред вещите лица са поставени много и тежки задачи, а поради броя на гласоподавателите в община Русе им предстои колосална работа, която може да продължи месеци и ще ги лиши дори от лятна почивка. В подкрепа на сумата съдът изтъкна още, че 4 от задачите пред експертите са на „Бъдеще за Русе“.

В крайна сметка страните се поуспокоиха и направиха предложенията си за избор на вещи лица, каквато възможност им даде съдът в предходното заседание. Чуха се имената на Елена Станчева, дългогодишен служител на Информационно обслужване, с опит от работата, свързана с избори, която през 2007 г. е била експерт по дело за оспорване на резулатат от местен вот, както и на икономистите Марийка Аатанасова и Жулиета Тодорова. Кои ще са вещите лица съдът ще определи в закрито заседание и ще уведоми страните. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама