Реформатори питат Борисов и Бъчварова за „Нощните вълци“

16:38, 30 юни 16 / Общество 25 257 Шрифт:
Topnovini
Депутати от Реформаторския блок са отправили две отделни питания към силовия министър Румяна Бъчварова и към премиера Бойко Борисов заради инцидента с „Нощните вълци“ в Бургас.

По-рано днес се разрази скандал и се стигна до побой на изхода на Бургас в посока магистрала „Тракия“ между две групи рокерите „Нощните вълци“, близки до руския президент Владимир Путин, и националисти, развяващи знамена на Воински съюз „Васил Левски“ и организацията „Шипка“.

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов заедно с колегата си от ГЕРБ Методи Андреев, известни още като „групата за натиск“, са отправили писмено питане до вътрешния министър Румяна Бъчварова във връзка с преминаването през страната на „Нощните вълци“.

Писмото е изпратено с копие до председателя на ДАНС. Народните представители изрично предупреждават за поведението на тази, по техни думи, групировка при преминаването ѝ през други страни от ЕС.

"С притеснение научаваме, че още с пристигнаето на групата в Бургас е имало сериозни сблъсъци и малтретиране на протестиращи срещу посещението им граждани", пишат още в писмото.

Димитров, Славов и Андреев искат да разберат какви мерки са предприети от МВР за гарантиране на обществения ред и защита на протестиращите граждани от посегателствата и изстъпления по време на преминаването през България на рокерите. Депутатите настояват да научат и каква отговорност ще бъде потърсена от длъжностите лица, допуснали протестиращ и граждани на Бургас да бългат малтретирани от симпатизиращи на групировката лица, въоръжени с електрошокови палки.

Очаква се Бъчварова да отговори на питането по време на извънредното ѝ изслушване в съвместното заседание на вътрешната комисия и тази на специалните разузнавателни средства. Тя бе привикана заради престрелката в Слънчев бряг от началото на месеца, както и за случая от преди два дни в София, в който се стигна до стрелба послед бял ден.

Опозицията от „Реформаторския блок“ - ДСБ, в лицето на Радан Кънев, Атанас Атанасов и Борис Станимиров пък питат Борисов по същата тема, като уточняват, че близостта на тази група с руския президент Владимир Путин е широко известна, а формалната и основна цел по време на пътуването им предизвиква разнопосочни реакции и в българското общество.

„Има ли различно отношение от страна на МВР към участващите в този инцидент? Неприемливо е хора с маскирани лица и камуфлажни униформи, с нашивки с българското знаме и надпис - „Народна република България“, да бъдат агресивни и да защитават, практически чужди политически интереси. В тази връзка народните представители отправят към Борисов следното питане: Каква е общата политика на правителството, чрез неговите органи в лицето на МВР и ДАНС за опазване на обществения ред чрез контрол и наблюдение над групи с паравоенно поведение?“, посочват в съобщението си от ДСБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама