Съдят лекар за смърт на млада жена

14:03, 30 юни 16 / Крими 25 224 Шрифт:
Topnovini
Окръжна прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу анестезиолог, бивш лекар в държавната болница.

Специалисът Сашо Караджов застава пред магистратите за причинена смърт на родилка.

Инцидентът станал през 2010 година. Тогава Караджов бил извикан за операция на 30-годишната пациентка.

Майката на три деца била с диагноза извънматочна бременност, съобщават разследващите.

Докторът провел преданестезиологична консултация, включваща клиничен преглед, попълване на документи, изискал необходимите лабораторни изследвания, ЕКГ и консултация с кардиолог. Оценил пациентката като с нисък анестезиологичен риск.

Лекарският екип започнал интервенцията, като доктор Караджов и медицинската сестра поетапно осъществили въвеждане в анестезия. Обвиняемият интубирал пациентката, обаче тръбата попаднала не в трахеята, а в хранопровода. След като преценил, че е извършил всички необходими действия, той съобщил на екипа, че жената е готова за опериране.

Вследствие на незапочнатото командно дишане по време на операцията пулсът на пациентката започнал драстично да пада, а устата й посиняла поради липса на кислород. Доктор Караджов предприел ръчно обдишване, като на пострадалата била сложена допълнителна доза атропин и адреналин.

В реанимирането на жената се включил и опериращият лекар, започнал да прави сърдечен масаж. По спешност бил извикан и друг анестезиолог при МБАЛ – Благоевград, който обърнал внимание на посинелите ръце и уста на пациентката. След като преслушал болната, установил, че тя не диша и веднага я интубирал като извадил тръбата за обдишване и поставил нова в трахеята. Въпреки продължилите реанимационни мероприятия, лекарите констатирали смъртта на пациентката, се сочи в обвинителния акт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама