Експерти дискутират управление на риска при мащабни инфраструктури от двете страни на Дунав

07:07, 30 юни 16 / Общество 25 164 Шрифт:
Topnovini
Днес, 30 юни, в Гранд Хотел Рига в Русе се провежда началната конференция по проект „Управление на риска при мащабни инфраструктури в българо- румънската трансгранична област“, съобщават организаторите на събитието.

Форумът започна с приветствия на ректора на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева, областния управител на Област Русе доц. д-р Стефко Бурджиев, зам.- председателя на Румънската агенция за научни изследвания и иновации (ANCSI) д-р Йоан Урсу, мениджъра на проекта и директор по Ядрена безопасност към Националния институт по физика и ядрено инженерство „Хория Хулубей“ (Румъния) д-р Митика Драгушин и от проф. д-р Валентин Кожану от Университета по икономика в Букурещ (Румъния).

Конференцията продължава в три тематични направления: Нормативна база при управление на риска; Управление на риска в индустрията и транспорта; Рискове пред устойчивото развитие на трансграничния регион Румъния- България.

В конференцията участват български и румънски неправителствени организации и институции, които се занимават с управление на риска при мащабни инфраструктури - „Риск Инженеринг“ АД (София), Министерството на околната среда и водите, Националният институт по физика и ядрено инженерство „Хория Хулубей“ (Румъния), Националният институт по лазерна, плазма и радиационна физика (INFLRP, Мъгуреле, Румъния);

Националната служба за научни изследвания и иновации (ANCSI, Румъния), Високотехнологичният клъстер Мъгуреле (Румъния), „Сейфтек“ ООД (Румъния), „Индустриален парк Силистра“ АД (Силистра), „Енкон Сървисис“ ООД (София), „Солар Вижън“ ООД (София), „Ем Глобал Сълюшънс“ ЕООД (София) и др.

Представители на български и румънски висши училища изнaсят доклади по темата. Сред тях са учени от Русенския университет „Ангел Кънчев“, Университетът по икономика (Букурещ, Румъния), Химикотехнологичния и металургичен университет (София), Военна академия „Г. С. Раковски“ (София) и др.

Партньори по проекта са: Национален институт по физика и ядрено инженерство „Хория Хулубей“ (Румъния); Русенски университет „Ангел Кънчев“ (България); Национална служба за научни изследвания и иновации ANCSI (Румъния); Асоциация за развиване на бизнес среда Олтения ADMAO (Румъния); Бизнес и иновационен център INNOBRIDGE (България).

Проектът, на обща стойност 810 000 евро, разглежда рисковите фактори в различни мащабни инфраструктури (МИ) в трансграничния регион България- Румъния, включващи язовири и електрически централи, мостове, ядрени централи, химически, военни, пречиствателни предприятия и др.

Целта на проекта е да се намали вероятността за риск в публични и частни МИ, чрез увеличаване нивото на социално- икономическо одобрение на съществуващите и бъдещите МИ в трансграничната зона. Специфичните цели са: Подобряване на комуникативния капацитет на МИ, публичната администрация и неправителствените организации; Обучение на мениджъри на МИ; Създаване на обучителна система за професионални мениджъри на МИ.

Целевата група на проекта включва хора, свързани с управление на МИ, граждански организации, образователни и изследователски организации, а също така представители на местните администрации. Като резултат от проекта се очаква повече от 100 000 граждани от трансграничните региони да получат информация, свързана с мащабните инфраструктури и свързаните с тях рискове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама