Съдът оправда бившия депутат Димитър Аврамов за подкуп

22:58, 29 юни 16 25 790 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд (СГС) призна бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов за невиновен по обвинение за подкуп. С присъдата е оправдан и бившият общински съветник от Плевен Методи Петков, подсъдим заради помагачество, съобщи "Правен свят".

Аврамов беше арестуван на 17 юли 2012 г. и обвинен, че поискал на два пъти общо 100 хил. лв. и 3 хил. дка земя от бизнесмена Светослав Илчовски в Монтанско, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Подсъдимият обяснил на Илчовски, че щефът на дирекция "Земеделие" в града "е негов човек" и може да реши проблемите му срещу 50-60 хил. лв. и предоставяне на "някаква" земя. Бизнесменът платил веднъж 50 хил. лв., но при последвала среща с посредник - Методи Петков, Илчовски разбрал, че трябва да даде още 50 хил. лв. и "малко земя".

"Посредникът" бе свидетел по делото, но впоследствие прокуратурата след като събрала доказателства, преценила, че той също трябва да бъде обвинен като помагач.

Бизнесменът Светослав Илчовски бил арендатор на земеделски земи в областта. Той имал сключено споразумение с други фирми за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в дирекция "Земеделие", законът задължавал ръководителя на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която започнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се обаче полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се забърква Димитър Аврамов, който срещу пари, обещал на Илчовски да уреди проблема.

Според прокуратурата престъплението е извършено в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г. Аврамов, с помощта на Петков, е поискал пари от бизнесмена, за да упражни влияние върху директора на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана Зорница Александрова и шефа на РПУ в града Даниел Псалтиров при вземане на решение от тяхна страна.

След заседанието представител на прокуратурата заяви, че ще протестира оправдателната присъда. По думите му адекватното наказание е 5 г. затвор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама