Кунева предложи на молдовски университет, да стане български, за да вдигне качеството

19:48, 29 юни 16 25 694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на образованието Меглена Кунева предложи на университет в Молдова да се преобразува и да стане филиал на българско висше училище. Така по-лесно Тараклийският университет щял да съхранява да подобрява качеството на образованието, което предлага.

Кунева отправи предложението пред депутатите от парламентарната комисия за българите в чужбина, цитирайки свое писмо до молдовския си колега Корина Фусу, с което формално предлага започването на преговорите.

В Тараклийския университет учат предимно етнически българи, а населението на областта е съставено от повече от 2/3 българи, обосновава се Кунева. Предвид педагогическия профил на висшето училище, трите университета, с които са водени разговори в България, са Пловдивският „Св. Паисий Хилендарски“, Великотърновският „Св.Св. Кирил и Методий“ и Русенският „Ангел Кънчев“.

Законите и на България, и на Молдова дават възможност за подобно преобразуване. Мотивите на българската страна са проблемите, които Тараклийският университет среща с новите правила за акредитация, трудностите при намиране на студенти заради демографската криза и засилващата се конкуренция от университетите от Южна Молдова.

Кунева посочи още, че цел на министерството е да привлече към нашите университети повече студенти от историческите български общности. Тя припомни, че тази година са отпуснати близо три пъти повече бройки за диаспората – от 400 на 1000, и МОН има амбицията да продължи да увеличава тази бройка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама