Върховният административен съд решава за затворената за антракс транжорна

18:40, 29 юни 16 / Общество 25 80 Topnovini
1
Областната дирекция по безопасност на храните - Варна, обжалва пред Върховния административен съд решението за повторно вписване в регистъра на БАБХ на транжорната, в която беше установено месо, заразено с антракс. Това каза за агенция „Фокус“ д-р Златина Димова, директор на ОДБХ във връзка с решение на варненския Апелативен съд да позволи транжорната, от която миналото лято беше изнесено месо, заразено с антракс, да бъде отново вписана в регистъра на Българската агенция по безопасност на храните.

„През лятото на 2015 г. ОДБХ - Варна, установи наличие на антраксни спори в тази транжорна, в резултат на което ние проследихме абсолютно всички вериги, до които тази транжорна беше доставила продукти. Вие знаете колко беше драматична ситуацията в „Златни пясъци“ и по други обекти във Варна в активния летен сезон. Ситуацията беше на 17 юли, а ние държахме обектите затворени две седмици. След това ОДБХ - Варна, затвори тази транжорна със заповед за спиране, след което заличихме този обект от регистъра на транжорните предприятия за преработка на червено месо, съставихме му акт за констатирано нарушение. В крайна сметка собственикът на транжорната обжалва абсолютно всички наши съставени законови актове“, обясни д-р Димова. Тя поясни, че на първа инстанция делото за заличаване на обекта от регистъра на Българската агенция по безопасност на храните във Варненския административен съд е отсъдено в полза на собственика на транжорната, а ОДБХ - Варна, обжалва решението пред Върховния административен съд.

Д-р Димова подчерта, че случаят с наличието на антракс е бил голям стрес за обществото. „Стигнахме до там туристи да се обаждат предварително в Дирекцията да питат дали е сигурно да дойдат и да почиват във Варна, и дали няма опасност и риск за тяхното здраве“, обясни д-р Димова. По думите й инспекторите са работили денонощно. „Очакваме наистина едно справедливо решение на Върховния съд и на другите инстанции, защото при наличие на установена зараза, при наличие на вещи лица по всички дела, които потвърждават нашите действия, е редно да се уважи трудът на инспекторите от отдел „Контрол на храните“ и „Здравеопазване на животните“ и въобще на цялата Областна дирекция, която беше ангажирана със случая“, подчерта Димова. Тя поясни, че към момента транжорната не упражнява дейност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 118 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.