"Метахим импекс” купи “Химко”

17:56, 29 юни 16 / Икономика 25 118 Topnovini
1
Фалиралият врачански торов завод "Химко" е продаден за малко над 11 милиона и 700 хиляди лева на акционерното дружество "Метахим импекс", предаде БНР.

Според справка в  търговския регистър, дружеството купувач е учредено в края на миналия месец. Акционери в него са Георги Пиримов, чието име се свързва с фалиралата през 90-те години Частна земеделска инвестиционна банка и Иван Жиров, собственик на няколко фирми, една, от които има лиценз за преработка на метални отпадъци.  Това е единственото дружество, което на последния търг е заявило желание да купи активите на неработещия от години торов завод. В тях влизат голямо количество метално оборудване и 700 декара земя.

Опитите за продажба на "Химко" започнаха преди две години при първоначална цена 28 милиона и 600 хиляди лева. Химическият комбинат беше обявен в несъстоятелност преди десет години заради дългове за над 100 милиона лева, основно към "Булгаргаз", НЕК и Националната агенция по приходите. Сред кредиторите са и бивши работници на завода. Повечето от тях смятат, че производството му не може да бъде възстановено, тъй като оборудването е старо и съоръженията не отговарят на съвременните екологични изисквания.

Преди три месеца депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски се отказа от закупуването на активите на “Химко” – Враца, заради “необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания“ против него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 115 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.