По аптеките в Сливен липсват противопаразитни препарати

17:52, 29 юни 16 / Здраве 25 106 Topnovini
1
В аптеките в Сливен липсват препарати срещу паразити, сигнализираха родители в ефира на „Фокус”.„ Правят се редовните тестове за паразити на деца, но медикаменти за лечение в случай на заразяване просто няма”, жалват се потърпевши.

Пет антипаразитни препарата са отпаднали от номенклатура, заради изискване на Европейския съюз, коментират  фармацевти. Единственият препарат, останал в продажба е за лечение на кучешка тения. Аптекари обясняват, че поради липсата на лекарства са принудени да препоръчват на пациентите си средства от народната медицина за лечение на аскаридоза – прясно тиквено семе или олио от тиквени семки. За да се избегне заразяване с паразити, особено в сезона на плодовете и зеленчуците, се препоръчва те да се измиват внимателно. Преди всяко хранене трябва много добре да се измиват ръцете. Използването на антибактериален сапун се препоръчва след игра с животни или на открито. 

Освен антипаразитните препарати често се спират от продажби и ефикасни български или вносни по – евтини лекарства, предимно за употреба върху кожата. Те се заменят със значително по – скъпи, но често не толкова ефективни. Обяснение за това няма, коментират фармацевтите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 119 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.