До 35 избирателни секции в чужбина прие правна комисия

17:31, 29 юни 16 / Политика 25 98 Topnovini
1
Да бъдат откривани до 35 избирателни секции в чужбина при избори за президент и парламент, както и при провеждане на национален референдум. Това записаха депутатите от парламентарната правна комисия при разглеждането на поправките в Изборния кодекс на второ четене. 

 

Запазва се правилото урни да има в дипломатическите и консулските представителства. Избирателите ще могат да упражнят задължителното си право на глас и извън тях, но само ако са събрани поне 60 заявления за откриване на секция. 

 

Предложенията за разкриването се прави 25 дни преди изборите и се отнася към съответните дипломатически ръководители. 

 

До новите поправки в изборното законодателство се стигна след масови протести на българите, живеещи зад граница.

 

Те категорично се възпротивиха от приетите изменения, които ограничаваха разкриването на избирателни секции в страни извън Европейския съюз. Преди няколко седмици депутатите разписаха, че избирателни урни ще има и в градовете с над 1 млн. души население. 

 

След масовите протести на българите в чужбина и наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху нововъведенията в Изборния кодекс управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ, "Реформаторски блок" и "Патриотичен фронт" склониха да направят компромис и да облекчат условията за гласуване зад граница. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 119 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.