Медицински сестри и учителки излязоха на протест пред Община Родопи

17:01, 29 юни 16 / Общество 25 168 Topnovini
1
Медицински сестри, учители и помощен персонал от детски заведения в "Родопи" излязоха днес на протест пред Общината, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg

Причина за недоволството е неподписания общинския колективен трудов договор. Работещите в сферата настояват за увеличение на основното трудово възнаграждение, което да бъде 520 лева, като само единици от работниците достигат в момента тази сума. В общината има 10 детски градини и ясли, в тях работят близо 40 медицински сестри. Също така медицинските сестри искат средства за закупуване на работно облекло в размер на половин работна заплата и еднократно материално стимулиране за 7 април.

Протестиращите настояват годишният им отпуск да е 38 дни, а не както е според предложение на "Родопи" – 28 дни.

"Работата с деца е изключително изтощителна и за 20 дни никой не може да се съвземе и е срамота да се посяга на тези 10 дни отпуск в повече", заяви учителката Виолета Йорданова.

"За толкова пари не се работи и няма кой да ме смени ако реша да не работя наесен, няма млади кадри", заяви 78-годишната медицинска сестра от Марково Дина Димитрова.

Час преди протеста е имало разговори между кмета на Община Родопи Пламен Спасов и представители на протестиращите, съобщи председателят на Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Слава Златанова. "Обещано е в рамките на една седмица да има нова среща и конструктивен диалог с кмета за разрешаване на казуса", поясни тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 114 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.