Обсъдиха проблемите на ромската общност в Русенско

16:48, 29 юни 16 / Общество 25 92 Topnovini
1
Днес, 29.06.2016 г., в Зала 1 на Областна администрация Русе се проведе заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни под председателството на Станимир Станчев – заместник областен управител на област Русе. Информация за срещата съобщават домакините от местната администрация. 

Предмет на обсъждане беше мониторинговия доклад за изпълнението на Областната стратегия за интегриране на ромите през 2015 г., представен от секретаря на Съвета Вечие Ибрямова. 

Докладът представя проблемите на ромската общност в област Русе и извършените дейности за тяхното разрешаване. Той съдържа информация, която е систематизирана, като данните са предоставени от всички ангажирани институции, които имат конкретни отговорности по изпълнението на приоритетните области (образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на зокона и недсикриминация, култура и медии).

В последвалата оживена дискусия беше посочено, че интеграцията на ромското малцинство в област Русе може да се постигне само с общите усилия на властите на общинско и областно ниво, на институциите, пряко ангажирани с Областната стратегия за интегриране на ромите, на неправителствения сектор и най-важното с прякото участие на самите ромски организации и ромите като цяло.

По време на срещата Даринка Василева – старши експрет в Регионален инспекторат по образование презентира темата „Подобряване достъпа до образование, чрез създаването и развитието на условия, в които българските граждани принадлежащи към етническите малцинства, могат да поддържат и развиват своята етническа идентичност, култура, език итрадиции“.

В края на заседанието членовете на Областния съвет бяха информирани относно отворените процедури по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ от Габриела Стефанова – експерт „Комуникация и информация“ в Областен информационен център – Русе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 116 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.