РИМ Сливен: Костите, съхранявани в музея, не са на Хаджи Димитър

16:40, 29 юни 16 / Общество 25 286 Topnovini
1
Ръководството на Регионалния исторически музей – Сливен обяви, че след направени анализи и експертизи е установено, че костите, съхранявани в музея, не са на Хаджи Димитър. Затова и въпреки натиска, който им е оказван в административен аспект, като се пренебрегват научните доказателства и аргументи, няма как от хранилището на музея да бъде извадена и експонирана раклата с костите, както се настоява.

„За съжаление, костите не са на Хаджи Димитър”, е обявил при последната експертиза  проф. доктор  Йордан Йорданов. В протокола от 6 юни фигурира описание на мъж между 18 и 22 години, докато гибелта на Хаджията настъпва на 28-годишна възраст. Според професора след антропологическото изследване става ясно, че са на мъж, който не прилича на Хаджи Димитър. Според ръководството на Регионалния исторически музей в Сливен няма необходимост да се прави ДНК анализ.

Директорът на музея Николай Сираков и колегите му са категорични, че костите ще останат във фондохранилището, докато не се изясни истината за тленните останки, донесени от връх Кадрафил до музея в Сливен.

Ръководството на институцията поддържа позицията на БАН, че Хаджи Димитър е убит на Бузлуджа.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 119 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.