Правната комисия отхвърли референдума на Марешки, той обиден не дочака гласуването

16:39, 29 юни 16 / Политика 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правната парламентарна комисия отхвърли подписката на Инициативния комитет, начело с бизнесмена Веселин Марешки, за свикване на национален референдум. Депутатите гласуваха поотделно всичките пет предложени въпроса, но нито един от тях не получи нужния брой гласове. 

 

Самият Марешки не дочака да чуе народните представители, тъй като разглеждането на референдума бе преместено от първа на втора точка в дневния ред. 

 

Въпросите са: 

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3.Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?,

 

Становището на Министерството на икономиката във връзка с първия въпрос е, че въвеждането на такава регулация би било в противоречие с принципите на пазарната икономика. Позицията на Българската петролна и газова асоциация е, че евентуална промяна в тази посока би дестабилизирала на пазара. Министерството на здравеопазването пише, че вторият въпрос съдържа недоказано и подвеждащо твърдение, което би могло да заблуди гласоподавателите. Въпросът за намаляване на броя на депутатите е отнесен до Конституционния съд по предложение на президента Росен Плевнелиев. 

 

Чавдар Георгиев от БСП обяви, че според него има основание за провеждането на националното допитване, тъй като трябва да се зачете огромното българско гражданство, което е подкрепило тази подписка. Георгиев определи част от въпросите като противоконституционни и противозаконно и предложи първите два да бъдат разделени от останалите. 

 

Явор Хайтов от БДЦ бе припомни, че преди няколко месеца единодушно комисията е подкрепила подписката за референдум на "Шоуто на Слави" и апелира да бъде подкрепена и тази подписка. Хайтов определи казуса "Марешки" за сходен на този на "Трифонов". 

 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов възрази, че случаят с Марешки не е сходен, защото събраните подписи са под границата, залегнала в закона. Действителни са 397 356 от подписите и разликата е 2644 подписа от записаните в законодателството 400 000. Подписите са събирани главно в аптеки, където е забранено да се случва това.   

 

Димитър Делчев от "Реформаторския блок" изрази становището, че от блока винаги са отстоявали идеята за пряка демокрация и за това, че хората трябва да бъдат питани за принципни въпроси от национално значение. 

 

"В случая обаче част от въпросите не ни убеждават, че са за национални проблеми, които касаят всички българи, а по-скоро са свързани с частни интереси", каза той и допълни, че голяма част от другите въпроси щели да бъдат решени от референдума на "Шоуто на Слави". Също така не трябвало въпросите да са повече от 10. 

 

Решението за националното допитване на Веселин Марешки трябва бъде разгледано и в пленарна зала. Комисията по взаимодействие неправителствени организации и жалби на граждани също не прие провеждането на референдума. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама