Няма данни за риск от атентат в България, успокои външният министър

15:52, 29 юни 16 / Политика 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За момента външното министерство няма данни за повишен риск от атентати в България, след трагичните събития в Истанбул от снощи. 41 души загинаха, а стотици бяха ранени след терористичен акт на на летище „Ататюрк“.

Външният министър увери, че сътрудничеството между службите по антитерористичните мерки продължава.

„Имаме изградени канали за комуникация“, успокои Митов и потвърди информацията, че към този момент няма данни за пострадали български граждани по време на атентата.

„Днес имах възможност, освен официално заявената позиция, да разговарям с моя турски колега Мевлют Чавушоглу, на когото лично изразих съболезнованията си от случилото се. Естествено го уверих, че България е готова да сътрудничи, когато става въпрос за борба с тероризма”, обясни още Митов. 

Премиерът Борисов също коментира атентата от Брюксел Той заяви, че "дали са в Истанбул, дали са в Париж, дали са в Белгия или в руското метро, са еднакво близко и еднакво далече".

"Така че като разстояние, това няма значение, освен за случая, че положихме доста усилия, да приемем самолети, да помогнем на въздушното пространство като трафик. А иначе това е пореден, кой ли вече в Турция атентат и аз неслучайно и снощи изразих съжаление и днеска публично - с ръководството на турската държава и на всички тези толкова пострадали граждани. Това е действително голям удар не само към региона, а и съм туризма и по принцип", обясни премиерът.

Подчерта, че у нас за взети всички мерки, за да се подсигури сигурността на българите.

"И в момента министърът на транспорта, министърът на вътрешните работи проверяват пак летищата. Знаете - извъдихме навънка, както в Брюксел проверките, за да имаме повече стъпки. Но, винаги съм казвал, че докато се водят тези войни и се поставят хората под бомбардировки и да нямат избор от каква ракета - дали американска, френска, руска или турска ще загинат, това щ е е настоящето. Надявам се това да е за пореден урок към политиците, че с войни мир не се прави", каза още Бойко Борисов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама