Представят стратегията за развитие на бившето Кино Космос в Община Пловдив

15:32, 29 юни 16 25 1028 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стратегията за развитие на бившето Кино Космос и превръщането му в "Културен Космос"- платформа за култура и общество ще бъде представена за одобрение в Община Пловдив. Това каза за Пловдив Topnovini.bg председателят на сдружение с нестопанска цел "Колектив Кино Космос" архитект Христо Гинев.

"Стратегията е изготвена базата на събирани мнения и отзиви през изминалите 4 години. Отговорите се структурирани и оформени, а бизнеспланът на стратегията беше изготвен за близо 6 месеца. Отделно работиха и високопоставени консултанти. През годините сме работили с професионалисти, на много високо ниво, които са спонсорирали каузата с труда си. Просто защото хората имат желание да се случи нещо с бившето "Кино Космос", категоричен е Гинев.

Предстои да се изчисти детайла за начина на управлението на сградата. "Концепцията ще бъде обсъдена с кмета Иван Тотев и неговия екип и на базата дали е одобрен ще се доразвие след като бъде публично оповестена и  обсъдена", допълни архитектът.  

В концепцията са описани и начините, по които ще се намери финансиране за стартиране на основните дейности в сградата. Съвместно с КАБ-Пловдив (Камара на Архитектите в България) са привлечени фирми, които са спонсорирали с близо 60 хиляди лева инициативата под формата на дарени материали, труд и експертиза. Идеята на колектива е и да се работи с Фондация "Пловдив 2019" и партньори от страната и Европа, които финансират културно съдържание и граждански инициативи.

Припомняме, че учредителното събрание на сдружението с нестопанска цел "Колектив Кино Космос" беше на 09.04.2014г. В него членува Бистра Попова-завършва висшето си образование в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия-катедра "Интериор и Дизайн в Архитектурата". Димана Бикова по професия е архитект и дизайнер. През 2011 г. се дипломира в катедра Обществени сгради в УАСГ. Деница Кръпова е завършила архитектура в УАСГ. Константина Пехливанова е архитект. Владимир Гигов  се дипломира с магистърска степен в катедра "Архитектурни Конструкции и Детайли” в УАСГ през 2011 година. Анастас Марчев завършва архитектура в УАСГ през 2008година. Борис Зафиров от февруари 2015г. е щатен драматург на Родопски Драматичен Театър "Николай Хайтов"- Смолян и е връзката на колектива с артистичните среди. Георги Мерджанов и Райчо Димитров също са част от колектива.

Към сдружението с нестопанска цел се присъединяват и нови имена.  "Стремим се да разширяваме платформата, защото проектът, който замисляме е многопластов и търсим широка експертиза. Деси Стоянова е проект мениджър с дългогодишен опит в Европа. Работим с режисьорите Димитър Кутманов и  Йордан Чичиков, Геника Байчева е културен мениджър.  Имаме фотографи, художници, графични дизайнери. Привличаме млади и ентусиазирани хора, които имат желание на продължат идеята за кино "Космос"", заяви Христо Гинев.

Пловдив Topnovini.bg припомня още, че в началото на миналата седмица кметът на Пловдив Иван Тотев съобщи, че мястото пред бившето кино "Космос" ще бъде освободено от преместваемите търговски обекти и ще се оформи като публично пространство с обществено предназначение.

"Разчистването е на базата на проект за облагородяване на площадното пространство пред сградата, който също сме изготвили безвъзмездно преди години. В него се бяхме се съобразили със съществуващото положение. Въпрос на дебат е дали съществуващите стъклени павилиони да останат , защото има различни мнения, които трябва да се обсъдят. Когато започнахме обновяването на фоайетата, обсъдихме площада и изработихме проект за него, в който не сме махали нищо, но той е само първоначален", поясни архитект Христо Гинев.

Изоставената на разрухата в продължение на 20 години сграда на кино "Космос" в Пловдив буквално възкръсна преди две-три години. Дебатът за нейното предназначение и функции е и основен акцент на програмата на "Пловдив 2019".Преди години се лансираше идеята бившето кино да се превърне в многоетажен паркинг, но под натиска на пловдивската общественост местната власт склони да го запази като артпространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама