Борисов за Брекзит: След политическото пиянство махмурлукът е много по-тежък

15:26, 29 юни 16 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini
“Сега, когато британците виждат всеки ден какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят цели структуроопределящи за тяхната икономика и финанси отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили”. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на срещата на върха на Европейския съюз, цитиран от пресслужбата на “Дондуков” 2. Запитан има ли развитие по темата, той допълни: “Не мога да говоря от името на другите лидери, но така, както предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък”.

“Чак сега, ако видите в "Гугъл", те са почнали да се интересуват за какво става въпрос в Европейския съюз. Моите тревоги са повече, че сега предизборната им кампания ще мине пак под знака на кой ще е по-лош, или ще намери повече кусури на Европейския съюз. Това са моите страхове”, допълни той.

И продължи: “Иначе ние за пореден път показахме, че сме изключително толерантни и към Дейвид и към избора на великобританците, макар че всички знаеме, че и в другите страни народите също очакват не само за британците да се грижиме, а и за самите тях. Но това, което се постигна като някакво решение и разбиране, защото все пак това е петата икономика в света, не е така лесно да се вземат и крайни решения... Затова с доста разбиране, толерантност се отложиха нещата за септември. Когато евентуално те ще имат избори, ще имат нов премиер, какво и кой ще бъде, каква ще му е политиката, доста във времето се отдалечава този процес... Тогава ще си оберат ягодите,... аспержите, ще вземат необходимите мерки, защото изведнъж се озоваха в ситуация, която...то не е само лошо да си в Европейския съюз, има и много хубави неща”.

 

От думите му стана ясно още, че ЕС ще отложи за септември решението как да бъде организирано ротационното председателство на Съвета през 2018 г. По програма България трябва да председателства през втората половина на 2018 г., а през първата това да направи Великобритания. "Аз съм казал моето мнение, че трябва просто да се изтегли напред и, съответно, България  шест месеца по-рано да хване председателството. Струва ми се нелогично тези, които са пожелали да напуснат Европейския съюз, и точно когато ще са преговорите по напускането на ЕС, да председателстват ЕС", каза Борисов.

Той заяви още, че при разговора с британския премиер Дейвид Камерън в понеделник двамата са си пожелали да останат приятели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама