Миглена Тачева е новият шеф на Института по правосъдие

15:25, 29 юни 16 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 5 на 2 гласа управителният съвет на Националния институт по правосъдие избра за свой директор Миглена Тачева. За поста тя се противопостави на досегашния директор Драгомир Йорданов, който получи подкрепата на правосъдния министър Екатерина Захариева и на шефа на ВКС Лозан Панов.

За Тачева - бивш министър на правосъдието, гласуваха председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, членовете на Висшия съдебен съвет Светла Петкова и Мария Кузманова, която отсъства, но бе упълномощила Петкова и деканът на Юридическия факултет на Су "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов.

Това беше втори опит за избор, след като при първия кандидатите получиха недостатъчен брой гласове.

В експозето си Тачева предложи да се обърне сериозно внимание на въпросите и обучението по професионална етика и поведение, които да бъдат обсъдени с ВСС, а самото обучение да стане задължително. По думите й, в момента програмата за обучение не е с практическа насоченост и това трябва да се промени.

"Предлагам да има възможност за изнесено обучениe. Съдебната власт разполага с около 10 бази, там колеги могат да бъдат настанени в рамките на 10 дни - 1 месец, примерно, и там в съдебно, реално време - не само с посещение на близките съдилища - да бъдат обучавани. Още преди започване на обучението кандидатите са наясно къде ще работят, може последният етап от обучение да бъде с обучаване на място, където магистратът ще правораздава. Трябва да направим обучението в НИП да бъде естествено продължение на юридическото образование, но с практическа насоченост", обясни Тачева на въпрос от председателя на ВКС Лозан Панов за вижданията й относно обучението на магистратите.

НИП трябва да бъде партньор в обучението на пресаташетата на съдилищата и прокуратурите, за да може съдебната власт да излъчва послания, които са единни, каза още Тачева, като акцентира, че обучението трябва да следва медийната стратегия, приета от ВСС.

На друг въпрос от Лозан Панов - за обучението на административни ръководители, Тачева обясни, че те трябва да се учат на програмно бюджетиране, управление на средства и на време, на работа в екип, решаване на конфликтни ситуации.

На въпрос от членовете на ВСС Калин Калпакчив, Соня Наденова и Галина Карагьозова за какво предвижда в развитието на екипите на преподавателите в обученията, Тачева отговори, че към постоянните и временните преподаватели трябва да има нов подход. "Трябва механизъм за атрактивност на преподавателския екип на НИП, на базата на анализ", заяви кандидатът. Според Тачева е добре екипите, правещи обучения да са смесени от адвокати и съдии, като първо се направи анализ и се определят темите, а след това се изберат преподавателите.

"Ако развитието се продължи по досегашните стандарти съществува риск обучителната институтуция да остане на ниво НПО, развиваща магистратски туризъм", каза Тачева и поиска той да се развие в "един от инструментите на съдебната власт, за да бъде част от нея трябва да има вътрешна комуникация и тя трябва да бъде двупосочна".

Според Тачева в момента не се реализират мерки в областта на първоначалното обучение, в начина на планиране на темите, лекторите, и участниците в обученията. Също така до момента НИП няма нито едно обучение по компютърни умения.

"Много неща са направени, голям път е извървян от 2002 г. досега, но мисля, че не може да стоим само на това ниво. Трябва да работим по проекти, трябва и с участието на УС да се въведат нови форми за задължително обучение и за повишаване на бюджета. Има неща, които трябва да се надграждат, с една дума, необходимо е практическа насоченост на обучението", завърши Тачева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама