В Русе обсъждат българо-румънско сътрудничество при извънредни ситуации

15:20, 29 юни 16 25 567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 29.06.2016 г., в Областна администрация Русе се проведе българо-румънска работна среща във връзка с проектна идея за правен и технологичен анализ на спешната помощ и разработването на алгоритми на взаимодействие на всички служби за бързо реагиране в трансграничен регион Русе – Гюргево – Букурещ. Информация за срещата съобщават инициаторите на идеята от местната администрация. 

Идеята за подобно сътрудничество не е нова, но финансирането, което предоставят европейските програми през настоящият програмен период, както и изпълнените съвместни проекти в тази област дават възможност проектната идея да бъде реализирана.

В работната среща са взели участие Стефко Бурджиев – областен управител на област Русе, Лили Ганчева – изпълнителен директор на Еврорегион Данубиус и модератор, Алис Муртезова – председател на общинската организация на Български Червен кръст, Кълин Александру – генерален директор на Департамент „Извнредни ситуации“ към Министерството на вътрешните работи на Румъния, д-р Ръдулеску – представител на Община Букурещ и полковник Емил Апостол – началник „Инспекторат по извънредни ситуации“ Гюргево.

Александру е подкрепил идеята и е уверил, че ще съдействат със своя опит и работата си  в националната система за спешна помощ на Румъния, давана за пример в съседните европейски държави. 

В резултат на дискусията са взети следните решения: да се сформира съвместна работна група за подготовка на проектната идея; да се определи дата за протоколна среща в Букурещ между двата екипа; да се разработи модел на договор между конкретни здравни заведения и други институции за взаимопомощ от двете страни на река Дунав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама