Съдийското самоуправление мина на първо четене в НС

15:09, 29 юни 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със 116 гласа „за”, 5 – „против” и 10 въздържали се депутатите приеха на първо четене втория пакет промени в Закона за съдебната власт. Поправките са свързани с ремонта на Конституцията от м.г., а сред най-спорните текстове са тези, свързани със съдийското самоуправление. И днес в дискусията възможността общите събрания на съдиите да предлагат и изслушват кандидатите за председател на съответния съд и да изказват становище относно кандидатурите беше сред най-критикуваните.

„Тази идея за самоуправление на магистратите е крайно погрешна. Тя обезличава, лишава от правомощия и смисъл административните ръководители. Тя изземва техните функции и ги предоставя на един орган, който дори не е конституционно дефиниран“, обяви от трибуната Четин Казак от ДПС.

От БСП заявиха,че не искат да са съучастници в промяната на съдебната власт. „В съдебната власт има достатъчно гнили ябълки, които я правят неефективна. Тази власт вероятно или поне частично не е независима и под влиянието на политическия, олигархическия и престъпния елит“, обясни юристът от левицата Чавдар Георгиев. По думите обаче действията на мнозинството не са насочени към решаване на реалните проблеми.

Законопроектът предвижда прокурорите и следователите вече да не са подчинени на главния прокурор, чиято работа пък ще подлежи на повече отчетност. Инспекторатът към ВСС ще извършва проверките на магистратите, освен на имотното им състояние, и за конфликт на интереси и др. 

Законът за съдебната власт е пряко свързан с бързината и качеството на съдебния процес и дава независимост и безпристрастност на съдиите, прокурорите и следователите, каза в пленарната зала министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя ги призова даго подкрепят, защото е "чакан от цялото общество".  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама