Министър Василева и кметът на Шумен подписаха споразумение за довършване на ИСПА 2

15:09, 29 юни 16 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Споразумение за втора фаза за довършване на проекта „Интегриран воден цикъл за гр. Шумен – II етап“ подписаха в Шумен министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на общината Любомир Христов.

Ивелина Василева подчерта, че Община Шумен е първата община, която се е организирала и представила проекта за оценка в новия програмен период на  Оперативната програма Околна среда.



Стойността на целия проект е 13 милиона лева, като осигуреното безвъзмездно финансиране от новата Оперативна програма е близо 10 милиона лева.

Този проект нямаше да може да се случи, ако нямаше добро сътрудничество между Общината и управляващия орган, затова искам да благодаря на кмета Любомир Христов, каза министър Василева.

Това е проект, който бе започнат в миналия програмен период, но не беше приключен цялостно. Сега със средствата, които осигуряваме, може да приключим успешно ВиК цикъла на Шумен, заяви Василева.

По думите с приключването на ИСПА 2 ще се осигури на 100% събиране и пречистване на отпадъчните води на Шумен и квартал „Дивдядово”.

Министърът на околната среда и водите обърна внимание, че проектът е бил забавен в миналия програмен период и е бил поставен в риск.

Ако не бяхме договорили втората фаза, можеше да се стигне до грандиозни щети за общината, обясни тя и допълни, че е можело да се стигне до ситуация в която Община Шумен да трябва сама да осигури 13 милиона лева за довършване на водния цикъл или да се върне цялото финансиране в размер на 75 милиона лева.



Това е един добър пример да изпълняваме ангажиментите си и подпомагаме всички проекти, които водят до подобряване на живота на хората, каза още Василева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама