„Живописни светове“ на Петър Пиронков в Градската галерия

15:09, 29 юни 16 / Култура 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Самостоятелната изложба на Петър Пиронков ще бъде открита днес от 17,30 ч. в Градската художествена галерия-Варна. „Живописни светове“ е част от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и е под патронажа на кмета на града Иван Портних.

Петър Пиронков е роден на 8 септември 1977 г. в София. Завършва Национална гимназия за изящни изкуства „Илия Петров“, София, специалност „Живопис“ през 1996 г. Дипломира се в Академия за изящни изкуства в Рим, Италия, при проф. Алесандро Тротти през 2003 г.

Работи в областта на камерната и монументалната фигуративна живопис.

Носител е на първа награда за живопис „Перикле Фацини“ през 1999 г. и „Златно перо“ през 2011 г. Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери в Италия, Франция, Белгия, Гърция, Великобритания, Германия, Холандия, Австрия, Русия, Китай, САЩ, Венецуела, Мексико, Швейцария и др.

В периода 1997-2016 г. представя творчеството си в над четиридесет самостоятелни изложби. Участва в множество пленери и арт форуми в България и чужбина.

„Всеки един цвят си има символика, докато аз се опитвам да обърна тази символика наобратно. Тоест цветът да не отговаря на логиката. Защото аз търся моята Вселена, в която изобразявам личния си свят, който си има своя структура на композиция и живопис, които няма нищо общо с философията на природата сред която живеем. Затова аз гледам всичко да е наобратно и то да е лично.

И като го погледна да кажа: Ооо, това е нечуто и невидяно. Това е което търся в моите картини. И това е музата - онзи дразнител в мене, който ме провокира да търся новото. Поколенията се сменят, идеята за живот се сменя. Хората вече са на друго ниво. Човек трябва да експериментира постоянно, във всяка една картина. Картината не е мебел, не е предмет, не е стока, не е пари. Ти си живял, за да произвеждаш духовна енергия“, казва Петър Пиронков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама