Тодор Балабанов: „Градски транспорт” вече е на печалба

14:42, 29 юни 16 / Политика 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тодор Балабанов е председател на Общинския съвет във Варна от ноември 2015 г. Втори мандат общински съветник от групата на ГЕРБ. Завършил е право и финанси във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Вписан е като адвокат в Адвокатската колегия във Варна.

Г-н Балабанов, между групите на БСП и ГЕРБ в местния парламент продължават да прехвърчат искри във връзка със състоянието на общинските предприятия. Градският лидер на левицата Борислав Гуцанов заяви, че по негови изчисления „Градски транспорт” ще започне да печели след 64 години. Очертава ли се в близко бъдеще общинският превозвач да не е губещо предприятие?

В последните две години „Градски транспорт” е губещо дружество само поради една-единствена причина. И тя се дължи на задължението по Закона за счетоводството и Закона за корпоративното подоходно облагане за ежегодно начисляване на амортизации. Без ежегодното начисляване на тези амортизации, във връзка с активите, които му предоставихме по проекта „Интегриран градски транспорт“ – близо 100 нови превозни средства, дружеството в последните 2 години щеше да е на печалба – съответно 500 и 300 000 лв.

Но все пак законът трябва да се спазва, нали? А сега, след като дружеството вече оперира всички градски линии?

Сега, по последни данни, които са още предварителни, защото са за много кратък период от време – едва месец, дружеството е на печалба, вече и с начисляване на амортизациите. Така че очакваме през тази година вече и официално да имаме положителен финансов резултат.

За пореден път съветниците одобриха спешна финансова помощ за Тубдиспансера. Докога ще го спасява общината?

Само през тази година два пъти отпускаме средства, за да не бъде продадена сградата от съдия-изпълнител. През последните 6 години общината е дала само за Тубдиспансера 3,5 млн. лв. за дейности, които е следвало да бъдат финансирани от Министерството на здравеопазването. Това е специализирана дейност, която не се поема от НЗОК, финансира се по специална програма от МЗ.

Няма как подпомагането да продължава до безкрайност. Общината няма и право да финансира подобни лечебни заведения, ние няма как да залагаме средства предварително в общинския бюджет. Това става с извънредни разходи, които ще бъдат включени впоследствие при актуализацията на бюджета. Те обаче пречат да изпълним плана, който сме си поставили в началото на годината с бюджета.

Направени ли са вече постъпки в в тази посока?

Отправили сме искане към МЗ да вземе решение към коя болница да бъде прехвърлена дейността. След това имаме готовност да пристъпим към прекратяване на дружеството. Но преди да се прехвърли дейността към друго лечебно заведение, не можем да направим това.

Вече няколко пъти общинският съветник Януарий Вичев настоява с отворени писма да бъдат извадени на светло договорите, по силата на които „Лафка” работи във Варна. Получихте ли и Вие това писмо?

Да, до мен стигна такова предложение за разглеждане. Той от мен няма как да ги иска, защото ние не ги съхраняваме и той е наясно с това. Договорите се съхраняват в общинската администрация, а една част – която позволява това, е качена и в официалния сайт на общината.

Аз се радвам, че г-н Вичев най-накрая намери точното място и подходящия начин, по който да отправи предложението. Защото ние до момента четяхме едни писма без конкретни адресати и предложения, които за мен изцяло звучаха популистки. Последното му предложение вече е оформено както трябва. Аз съм убеден, че ще се разгледа в комисия и съответно администрацията ще му представи надлежно информацията.

Този договор минавал ли е през Общинския съвет?

Концесиите на въпросните обекти са минавали преди доста години, аз още не съм бил общински съветник.

Колко доста?

Десетина, мисля.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама