Пускат пречиствателната станция за отпадни води в Шумен през август

14:41, 29 юни 16 / Политика 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пречиствателната станция за отпадни води в Шумен е почти завършена. Готови са 98% от станцията, отчетоха днес строителите на обекта пред министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя е в Шумен, за да инспектира строежа на станцията и да подпише с общината нов договор за довършване на втората фаза на проект „Испа-2”.



Вероятно през първата десетдневка на август ще бъде даден стартът на новата пречиствателна станция, остава да се завършат асфалтовите настилки, озеленяването и осветлението, каза Стоян Минков директор от „Строително-предприемачески холдинг”, който изпълнява обекта.

24 млн. лв. е целият проект, два от общо 50 подобекта вече са преведени в експлоатация- захранващия водопровод и първичния утаител са предадени на ВиК-Шумен. 12 работни места ще бъдат открити след пускането на станцията в експлоатация.



Всички строителни конструкции са завършени,  приключени са доставката и монтажът на оборудването, допълни инж. Минков. Той уточни, че по време на целия строеж, механичното пречистване на отпадните води на града не е прекъсвало, след пускането й вече ще има и биологично пречистване на водата.



Управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов припомни, че през 1981 година е започнато първото стъпало на пречиствателната станция за отпадни води, досега се прави само механично пречистване, отделят се утайките и отпадъците. Сега водите ще отиват после в метан танковете, където ще се произвежда газ метан.

Другият поток ще минава през биологичното стъпало, отделят се азота и фосфора и микроорганизмите и на практика, когато пречистената вода влезе в река Поройна ще бъде с по-добри показатели, отколкото е реката, обясни инж. Светлозар Дамянов.  



Министър Ивелина Василева изрази съжалението си, че изграждането на станцията не успя да приключи в рамките на предишния програмен период. Този проект е бил одобрен през 2012 г., но 2 години след това още не е бил възложен на строител, припомни Василева.

Според нея основна причина за забавянето е липсата на добро администриране от страна на предишното ръководство на общината. Сегашният кметски екип пък има сериозни заслуги проектът да продължи да се изпълнява без забавянето му да доведе до сериозни финансови загуби за общината, обобщи министър Василева.

По думите й, сега топ приоритет за Шумен трябва да е изграждането на пречиствателна станция за питейна вода и министерството ще подкрепя общината в усилията й да намери решение и по-бързо да се стигне до изграждането на това съоръжение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама