Парламентът си избра тройкаджия пред завършил в "Оксфорд" независим икономист за КЗК

14:02, 29 юни 16 / Политика 25 247 Шрифт:
Topnovini
Красимир Зафиров бе избран от парламента за член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), въпреки че завършва висшето си образование "Право" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" със среден успех от следването "Добър" 3,88 и среден успех от държавните изпити "Добър" 3,50. Това показва справка на сайта на Народното събрание.

 

По-рано днес 142 народни представители от всички парламентарни групи освен "Атака" гласуваха доверие на Зафиров. Той бе издигнат от "Българския демократичен център" (БДЦ) - бившата "Лидер". Политическата формация се счита за приближена до енергийния бос Христо Ковачки и влезе в 43-ото Народно събрание в коалиция с "България без цензура" на Николай Бареков. 

 

От справката става ясно още, че Красимир Зафиров е получил "Среден" 3 по следните предмети: 

Финансово право, Управление на народното стопанство, Семейно и наследствено право, Наказателен процес, Граждански процес, Криминалистика, Обща икономическа теория, Теория на държавата и правото, История на българската държава и право, Международно публично право, Облигационно право, Финансово право, Управление на народното стопанство и Семейно и наследствено право.

 

Оценка "Отличен" 6 Зафиров е получил по Философия, Правни проблеми по опазването на околната среда и Държавно право на социалистическите страни.

 

Новият член на антимонополния регулатор е взел държавните си изпити със "Среден" 3 и "Добър" 4 съответно по Гражданско право и процес и Наказателно право и процес.

 

В автобиографията си Зафиров е записал, че от 1999 г. до момента работи като адвокат на свободна практика, като има опит в сферата на корпоративното, търговското и дружественото право. Също така извършване на правни консултации и процесуално представителство по граждански търговски дела, регистърни производства, изготвяне на договори за строителство и продажба на недвижими имоти. Пише, че владее на "добро" ниво италиански, руски и английски.

 

За сметка на него парламентът отхвърли изтъкнатият икономист Георги Ганев, предложен от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Кандидатурата му не бе одобрена, след като БСП и ДПС гласуваха "против", а ГЕРБ се въздържаха. Ганев е завършил в "Оксфорд" и е старши асистент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

 

"Днес ме притеснява дали фигурата на независимия експерт, единственият подкрепен от неправителствения сектор, на когото никой не може да се обади и да диктува как да постъпи, няма това да притесни част от българския парламент. Сигурен съм, че и тука има партийни договорки. Само като погледна някои колеги и вече съм сигурен... Знаем си, знаем си се... ", предрече още преди гласуването депутатът Мартин Димитров.

 

"За втори пореден път, КЗК‬ е избрана от мнозинство в състав ГЕРБ, БСП и ДПС. И за втори пореден път - без оглед на биография и качества, а единствено - партийна и корпоративна послушност. 

Само един пример - с най-много гласове е избрана номинацията на Румен Овчаров (представител на правителството в "Лукойл"), а най-малко гласове получи международно признатият учен, кандидат на четири неправителствени и професионални организации - д-р Георги Ганев", коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама