Първа среща между Ердоган и Путин

13:41, 29 юни 16 / Свят 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган проведе разговор по телефона с руския си колега Владимир Путин. Това е първата среща на двамата държавни лидери след разрива в отношенията между двете страни, настъпил след свалянето на руския бомбардировач Су-24.

Основната тема на разговора е бил кървавият атентат на летище „Ататюрк“, при който загинаха 36 души, а 147 души пострадаха.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че относно въпроса за компенсациите за сваления от турската страна в небето на Сирия самолет ще трябва да се ориентираме въз основа на резултатите от днешния разговор между Путин и Ердоган. „Имаше много изявления. Все пак аз призовавам да се концертираме изключително върху резултатите от разговора между двамата държавни глави”, каза Песков.  

Агенция „Ройтерс“ цитира свои източници от турското президентство, според които срещата била много „плодотворна и позитивна“.

По-рано по време на  среща с руски и германски ученици, посветена на Втората световна война, руският президент Владимир Путин изрази своите съболезнования пред турския народ във връзка с терористичния акт в Истанбул. „Изказваме нашите съболезнования на роднините на жервите на вчерашния атентат в Истанбул“, казал Путин, цитиран от руския новинарски сайт „Спутникнюз“.

„Хюриет“ цитира изказване на председателя на Комисията по международните въпроси към горната камара на руския парламент Константин Косачов, според когото атентатът на летище Истанбул е насочен срещу опитите на Турция да подобри отношенията си с Русия и Израел. Според Косачов версията на турските власти, че терористичният акт е извършен от "Ислямска държава" („Ислямска държава”), била най-вероятна.

По думите му, атентатът е показал опасността от действията на Турция „в подкрепа на едни или други терористи, включително покупката на петрол от тях или предоставянето на възможности за тяхното лечение, рехабилитация или тренировки”.  

„Подкрепата на терористи винаги е като бумеранг, което могат да потвърдят американците”, „отгледали” навремето Осама бин Ладен като оръжие срещу СССР”, коментира още Косачов.

Той смята, че атентатът на истанбулското летище е своебразнопредупреждение към Турция да не участва във формиращия се единен антитерористичен фронт, създаван "с усилията преди всичко на руската дипломация".

Според Косачов обаче тази трагедия няма да отложи, а по-скоро ще ускори диалога между лидерите на Русия и Турция.

Председателят на долната камара на руския парламент Алексей Пушков също изрази своите съболезнования и огорчения след атаката над международното летище в Истанбул. „Всички жертви на тероризма по света за невинни хора. Свеждаме глава за всички от Русия, през Истанбул, Брюксел и Париж. Изказваме нашите съболезнования. Няма да забравим“, написа в Туитър той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама