Подготвят се проектите за саниране на още два блока в Тервел

08:01, 29 юни 16 / Общество 25 310 Шрифт:
Topnovini
Живеещите в два от четирите жилищни блока в Тервел, които се санират през 2016 година от Община Тервел чрез средства по Националната програма за енергийна ефективност, вече се запознават с проектните разработки, предвидени за техните сгради. Общо 112 апартамента има в тези два жилищни блока и за всеки от тях работни групи от фирмите-изпълнителки и от общината извършиха оглед на дограмите, съобщи зам.-кметът Дияна Илиева.

Бяха описани и оразмерени всички прозорци, вратопрозорци и остъклени тераси, които трябва да се подменят по програмата. Собствениците имаха възможност да проверят заявените от тях и одобрени от общината за смяна дограми по чертежи на фасадите на блоковете си. Изработват се проекти за оформления на фасадите, които също се съгласуват със собствениците.

Изпълнението на проектите и за двата блока започва с топлоизолиране на таваните на сутеренните помещения – мазите на блоковете. Собствениците вече осигуриха достъп за работа на строителните работници в индивидуалните си мазета и в общите им части. Работата продължава с поставяне на нови дограми по прозорците. Следва конструктивно укрепване на челните панели на терасите и лоджиите. Конструктивните обследвания, извършени по време на Фаза 1 на проекта алармираха за съществени проблеми при заваръчните връзки на панелите на терасите в обследваните блокове. Едва след укрепването на терасите, те ще  бъдат остъклени с новата дограма. Паралелно с това ще се работи по фасадите.Освен монтирането на  десет сантиметровата топлоизолация, работниците ще обработят с пълнители фугите между панелите на блоковете. Необходимостта от тази дейност също е предписана в конструктивните обследвания.

Една от най-съществените „язви“ на панелните блокове като цяло и, в частност, на тези в Тервел, е компрометираната хидроизолация и разрушените зидарии на комините на покривите. Програмата предлага цялостно решение за покривите – нова топлоизолация на вътрешната плоча, хидроизолация на покривната плоча, възстановяване и оформяне на всички комини, отдушници и отводнители. Идната седмица започват и дейностите по проектирането на други два блока – „Хан Тервел“ и „Детелина“.В тях има други 81 апартамента в общо 5 входа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама