Фалшиви са реформаторите, които подкрепят поправките в ЗСВ, обяви Караджов

21:59, 28 юни 16 / Политика 25 193 Шрифт:
Topnovini
Фалшиви са реформаторите, които подкрепят поправките в Закона за съдебната власт, предлагани от правителството. Това обяви депутатът от Гражданската квота на "Реформаторския блок" Гроздан Караджов. Той каза това по време на публична дискусия „За реформата в съдебната система“, проведена в централата на ДСБ.

По думите му няколко "мимикрии" в новия съдебен закон са обрекли съдебната реформа на прова. Едната била свързана с разписаните срокове за продължителността на прокурорските проверки. Според внесените изменения те ще се удължават с от два до три месеца, но, по думите на Караджов, никъде не е разписано, че не може да се образуват безкраен брой проверки. 

"Значи първата проверка ще си я приключиш там в законовия срок, пък след няколко месеца друг прокурор пак за същото нещо ще препише постановление за проверка", обясни реформаторът и допълни, че по този начин ще се тормозят неудобни бизнесмени, институции и хора. 

Според него е редно образуването на проверките да бъде като решенията на съда - щом веднъж е обявен за невинен по дадено обвинение, човек да не може да бъде съден за втори път за същото престъпление. 

Сред нещата, за които говори Караджов е и т.нар. „децентрализация”. Според него една от медийните димки, които се пускат в момента е, че така се променят нещата, че повече устните разпореждания на по-високия прокурор към по-ниския няма да са задължителни, ще трябва да са писмени. 

„С това нещо съществено ли се промени? Ще му го напише и ще му го връчи, става задължително за него. Точка по въпроса. И по тази йерархия като продължите нагоре се оказва, че целият този съветски модел на еднолична централизация на прокуратурата продължава да действа. Е, дошло е време да престане да действа", каза Гроздан Краджов и уточни, че е възможно това да не се случи тази година заради "фалшивите реформатори", които подкрепят този Закон за съдебната власт.

„Борбата за съдебна реформа е да върнем чувството за справедливост у хората, за да може и те да правят свободно някакви неща, от това ще се възроди и икономиката”, каза той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама