"Шейново" осъдена да плати 680 хил. лева на семейство на починала родилка

22:54, 24 юни 16 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
680 хил. лева заради отказана адекватна помощ след настъпила остра следродилна инфекция, която е довела и до смъртта на родилка през 2007 г. Това е сумата, която акушеро-гинекологичната болница „Шейново“ ще трябва да заплати на семейството на починалата жена.

Семейството е поискало от болницата да заплати 200 хил. лева на детето, както и по 110 хил. лева на двамата родители на починалата родилка, които са поели грижите за него. Решението по иска е уважено в пълен размер от Софийския градски съд и е потвърдено и от Софийския апелативен съд, пише „Капитал“.

Другата част от дължимата сума са лихви, дължими от 2010 г. до плащането на обезщетението. За да не бъде изплащано то по съдебен път, Столичният общински съвет е одобрил сключването на извънсъдебно споразумение, пише още изданието.

19-годишно момиче ражда първото си дете през ноемвир 2007 г. По време на раждането е извършена епизиотомия – разширителен разрез. Три дни по-късно момичето е изписано, но с повишено ниво на левкоцитите – 19,8 при горна норма 9. На следващия ден то отново отива в болницата, като се оплаква от силни болки в областта на разреза.

Раната е загнояла,открива дежурният лекар, който премахва шевовете и я промива. Той предписва лечение с болкоуспокояващи и родилката се прибира у дома си. Обаче на следващия ден отново се връща в болницата с много силни болки в същата област и температура. Дежурният лекар извършва отново същата процедура, като този път взима и секрет за микробиологично изследване.

В деня на второто посещение в "Шейново" е приета в "Пирогов" в много тежко състояние. След закъсняла спешна операция момичето умира от септичен шок и полиорганна недостатъчност заради остра бактериална инфекция.

„В случая детето е загубило своята майка само три дни след раждането му. През целия си живот той ще чувства липсата й, защото именно майката е човекът, който е предопределен от природните закони и обществените отношения освен да го дари с живот, да го отгледа и възпитава с любов и топлина и да бъде негова подкрепа през жизнения му път“, са аргументите на съда за присъждане на обезщетението.

Предвид одобреното от Столичния общински съвет споразумение, е малко вероятно болницата да обжалва делото пред Върховния касационен съд, пише още „Капитал“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама