Майонезите без яйца не са опасни, успокояват от БАБХ
20:48, 13 юни 16
25
376
Шрифт:
За София Topnovini.bg от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обаче, успокоиха, че няма никаква опасност за потребителите, тъй като това е въпрос на рецептура. Според тях е важно всичко да е изписано на етикетите, така че потребителият да може да направи информиран избор каква майонеза иска да коснумира. От Агенцията по храните посочиха още, че няма стандарт за майонезата и това не е проблем, защото бизнесът е решил да направи продукта с такива съставки, за да не се държи в хладилник.
Уточнено беше още, че гума гуарът (Е412) е стабилизатор, който спомагал да не се развали продуктът и регулирал киселинните му нива.
Според анализа на Асоциация „Активни потребители“ е установено, че повечето марки майонеза съдържат големи количества консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен. Майонезата в цеха се правела от олио, вода, нишесте, няколко вида консерванти, а вместо яйца, се използвал яйчен прах.
При девет марки измерените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите, а водното съдържание надхвърля 60%. При четири количеството въглехидрати е повече от 20% от теглото.
Брандовете, в които няма яйца са: лека майонеза "Петел" - произведена от "Диони " - Стара Загора, Rubikon на фирма "Катрин – Ко" - Индустриална зона "Раковски", Atlantic Co, "Домашна трапезна майонеза" и "Вегетарианска трапезна майонеза" на ЕТ "Николина Алендарова".
Само 5 марки от изследваните са без отклонения - трапезна майонеза "Краси" на фабрика "Краси" - Пловдив, трапезна майонеза "Олинеза", Fine Life – произведена за "Метро кеш енд кери България", "FF вкус" – произведена за "Фантастико" от "Олинеза" - Костинброд, и трапезна майонеза Bella – произведена за "Белла България".
Добави коментар