„Сиела“ прекрати отношения с Калин Терзийски, спира да го издава

13:03, 13 юни 16 / Култура 25 848 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Сиела“ прекрати взаимоотношенията си с автора Калин Терзиийски. Това става ясно от официално съобщение публикувано на сайта на издателството. Причината е отказа на „Сиела“ да издаде последното му предложение за книгa и проведените телефонни разговори след това.

„Неуважението, грубостта, незачитането на труда на другия, обидното държание към човека отсреща, агресията в каквато и да е форма – всичко това е нещо, към което ръководството на „Сиела“ има нулева толерантност", се казва в съобщението.

Оказва се, че текстовете, които предлага носителят на наградата за литература на Европейския съюз през 2011 г. са вече публикувани и препубликувани в известно онлайн издание и са на разположение на всеки, който има достъп до интернет. Заради това издателството е отказало да ги публикува в книга страхувайки се от занижен читателски интерес, въпреки че в името на общата им работа вече е правило такъв компромис.

Също така правото за публикуване на тези текстове е било вече преотстъпено от самия Калин Терзийски на медийната група, собственик на изданието, чрез авторски договор – информация, която не е била дадена на „Сиела“.

В съобщението се обяснява още, че отговорният редактор Мария Найденова и главния редактор Захари Карабашлиев са опитали неформална комуникация и личен контакт с Терзийски, който не само че не е помогнал за преодоляване на проблемите, а е и довел до необосновани, нецензурни и агресивни лични нападки срещу всички в екипа на издателството. От там казват още, че проблемите съществуват от две години и решението не е взето лесно, но е логичен резултат от поведението на известния автор.

Терзийски наскоро пак скандализира, но със съобщение във фейсбук, което гласеше - „моля някоя жена, която ме харесва и ме обича да дойде да прави любов с мене, имам нужда от това“. Малко по-късно обаче писателят написа, че се е пошегувал и обвини хората, че нямат чувство за хумор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама