Бисерът в сърцето на Шуменското плато – пещера „Бисерна”, е готова да посреща туристи

11:57, 11 юни 16 25 2916 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Казват, че пещера „Бисерна” е най-красивата на Шуменското плато.

В красотата на пещерата се увериха група журналисти, които имаха късмета да влязат в пещерата при посещението на министъра на туризма Николина Ангелкова в Шумен.

Пещера „Бисерна” е готова да посрещне туристи и нейната красота да бъде преоткрита отново.

„Бисерна” е напълно благоустроена и готова за посещения след реализацията на мащабен проект на ПП „Шуменско плато”.

Когато стигнеш до пещерата не се озоваваш в галериите веднага. Преди входа е изградена зала, където ще бъдат поставени сървър и монитори и оттам посетителите ще виждат „картина” от камерите във вътрешността на пещерата. Следва 100-метровият тунел, направен от бетонни блокчета. Тунелът е междинната връзка между залата и пещерата. Това на практика е тунел в тунела, което позволява на прилепите да влизат и излизат от пещерата отделно от туристите.

Тунелът засега е много обикновен и сив и не подсказва, че води в пещера, но строителите обещаха, че това ще бъде променено.

И докато се чудехме къде е пещерата изведнъж се озовахме в „Бисерна” и бяхме очаровани още в началото.

В началото на пещерата видяхме прилепите. Няколко прелетяха над нас, други кротко си висяха на тавана.

Точна заради прилепите „Бисерна” все още не посреща посетители.

Според еколози прилепите са стресирани от строителните работи и им трябва поне година, за да се възстановят.



И още от входа на „Бисерна” оставаш очарован от красотата, която с векове е изваяла природата. Всичко се вижда много ясно, защото от началото вече е поставено осветление и посетителите могат да се насладят на гледките.

Върви се по бетонна пътека, по която на места има стъпала. Тя е правена през 80-те години на миналия век. По дължината на цялата пътека са поставени перила, за да се осигури пълната безопасност на туристите. На местата където „таванът” е нисък също има поставени знаци.

Дължината на пътеката, по която може да се разгледа пещерата е около 800 метра. В галериите се поддържа постоянна температура от 11-12 градуса.

По проекта за благоустрояване на пещерата е поставено осветление в различни цветове. То прави сталактитите и сталагмитите още по-невероятни. Пещерата се преминава изключително леко. Изкачванията и спусканията изобщо не те изморяват.

Изследователите на „Бисерна” описват пещерата като я разделят на два етажа (Горна и Долна галерия) като разликата в нивата им е 6 м. Долният етаж е подземна река, а над подземния поток има старо сухо речно корито. Галериите са разположени една над друга. За туристите ще бъде отворена само Горната галерия.

Главната галерия – Сухата, е забележителна с равен таван и неравен под, застлан на много места със срутени от тавана големи и малки скални блокове, между които се провира солидната бетонна пътека и стълби. Под сухата галерия е разположена Водната галерия.

В Сухата галерия възхита будят разноцветни образувания и други причудливи форми – "Замъка", "Пчелния кошер", "Кактусите", "Трона", "Парахода" и др. Реката се вижда на няколко места, а преди тя да се открие се чува бученето на водата. 



Много красиви са също така и сталактитите и сталагмитите с бели чела. Най-голямата пещерна кухина е Голямата зала. Сводът й е оцветен с десетки различни сталактити, не по дълги от 50 см. По върховете на много от сталактитите като диаманти блестят стотици капки карстова вода.

В най-високата част на Голямата зала се е образувала площадка, която е идеално място за туристите да се любуват на гледката, която се открива от там.

Над 2 млн. лв. са вложени в превръщането на пещера „Бисерна” в природен атракцион.

Подготвени са и двата пешеходни маршрута за туристите, които тръгват от чешмичката до ресторант „Боровец” на Кьошковете. Посетителите, които идват с коли ще могат да използват паркинга до вилата на Общината.

Остава да се реши въпросът с колониите от прилепи. Според изследователите в „Бисерна” живеят 14 вида прилепи.

При посещението си в Шумен министър Николина Ангелкова обеща да разговаря с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, за да се търсят варианти за по-ранното отваряне на пещерата. Ако това не се случи „Бисерна” остава на разположение само на прилепите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама