България е прекратила делото срещу Русия и Гърция за "Бургас-Александруполис"

14:33, 06 юни 16 25 1392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е прекратила делото, което миналата година стартира пред търговския съд в Холандия за ликвидация на международната проектна компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В." (ТБП), създадена за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис", който трябваше да транзитира руски нефт през българска и гръцка територия, заобикаляйки Босфорския пролив.

Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов пред Mediapool.

"Прекратихме делото, защото гръцката страна предложи компанията да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти като инфраструктура. Ние приехме този аргумент, тъй като разходите за поддържане на тази инфраструктура са пренебрежимо малки, за да може да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти между България и Гърция, свързани с диверсификацията в енергетиката. Затова оттеглихме иска в холандския съд в Амстердам", каза Горанов.

Как обаче компания, в която 51 на сто държи консорциум от руските държавни компании "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", а българска и гръцка фирми си делят по равно останалите акции, ще служи за проекти на София и Атина, не става ясно, коментира изданието.

Делото бе заведено от българската фирма "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" срещу руските компании и гръцкия консорциум ( "Хелпе-Траки” с 23.5% и гръцката държава с 1%). За него се разбра през ноември 2015 г. от доклад за наливане на нови 38 хил. лв. в българската фирма, участваща в проекта, чийто принципал е финансовото ведомство. Внасянето на сумата тогава бе оправдано с нуждата страната ни да спазва стриктно задълженията си като акционер на проектната компания, докато води делото за ликвидация й след отказа на партньорите да закрият регистрираната в Амстердам "Транс Болкан Пайплайн Б. В."

България се отказа от "Бургас-Александруполис" още през 2011 г., но решението на парламента за денонсирането на подписаното между България, Русия и Гърция през 2007 г. споразумение за строежа на тръбата бе взето през март 2013 г,. преди разпускането на парламента след оставката на първото правителство на ГЕРБ.

Към момента в "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" са затворени 24.27 млн. лв. под формата на капитал. За дейността си от създаването през 2007 г. до края на 2014 г. компанията има натрупани загуби за 7.406 млн. лв., а отрицателният резултат за миналата гадина е 770 хил. лв., според данните на отчета на дружеството за 2015 г., представен за публикуване в Търговския регистър.

В същото време за заплати на тримата членове на управата на дружеството са изхарчени 67 хил. лв., а общо за персонала и осигуровки разходите са 115 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама