Екстазито все по-популярно у нас, сочи изследване

23:39, 31 май 16 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наркотикът екстази се завръща в Европа, вече се употребява извън обичайната си ниша (дискотеки) и обхваща нови младежи. България е една от страните в ЕС, където тази тенденция е трайна и отчетлива през последните години. Ако през 2005 г. метамфетамини са ползвали 1% от българите на възраст 15-34 години, то през 2012 г. (последната с официални данни) този дял се е увеличил до 3%.

Това сочи годишният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Ако това темпо се е запазило, то през миналата година един от всеки 20 би трябвало да е ползвал субстанцията, известна още като MDMA.

Приблизително 32 000 пациенти, постъпили на специализирано лечение за употреба на наркотици в Европа през 2014 г., са посочили амфетамините/метамфетамините като техен основен наркотик. От тези пациенти около 13 000 души са постъпили на лечение за първи път. Лицата, които употребяват амфетамин като основен наркотик, са значителен дял от постъпилите за първи път на лечение в България, Германия, Латвия, Унгария, Полша и Финландия.

Общите данни за Европа показват, че постъпилите за лечение споделят, че преди да изпаднат в криза, са приемали екстази средно по 4 дни в седмицата, като всеки четвърти е стигнал до всекидневна употреба. Първото посягане към тази дрога е станало на 19 години, а от лечение са се нуждаели, когато са стигнали 30 години. Тревожни са данните, че 57% от лекуващите се вече са минали през подобна процедура и са отново са се върнали към амфетамините.

Канабисът остава най-масовият наркотик - през миналата година е регистрирано, че марихуана са ползвали 16.6 милиона души на възраст 15-34 години, т.е. повече от 13% от тази група.

От агенцията смятат, че екстази е ползван от 2.1 милиона млади европейци. Но MDMA привлича вниманието с това, че е обърнал тенденцията употребата му да намалява от средата на миналото десетилетие насам.

Джейн Маунтини, която ръководи анализа на тенденциите в базирания в Лисабон център, казва, че "Европа преживява ренесанс на използването на екстази, като днес на разположение са по-силни от обичайното таблетки и прахове". MDMA вече се употребява и в барове и по домашни партита и е станал най-популярната дрога за пазаруване в darknet - частта от световното интернет пространство, до която не се достига през масово използваните браузъри.

Агенцията прави профили и на големи европейски градове, което показва, че бум в употребата на екстази има в Холандия (Амстердам) и Белгия (Антверпен). Ако през 2012 г. в Холандия са били заловени 2.4 милиона таблетки, то две години по-късно техният брой е скочил на 5.5 милиона. Освен заловеното от полицията статистиката отчита и повече смъртни случаи, свързани с екстази. За целта е използван и анализ на отходните води на големи градове, където е засечено повишено съдържание на MDMA.

Това води към няколко версии - увеличена употреба; запазено ниво на употреба, но на таблетки с по-висока концентрация; изместване на производството към Централна и Западна Европа. България е сред страните, докладвали разбиване на повече лаборатории за екстази, а зачестяват данните за изместване на производството към Чехия, Холандия и Белгия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама