Французи откриха красотата на Влаховата къща в столицата на виното Брестовица

20:32, 31 май 16 / Култура 25 1080 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Влаховата къща след мащабен ремонт вече посрещна първата група френски туристи в Брестовица. "Занемареният културен паметник беше възстановен и превърнат в Музей на виното", припомни кметът на община "Родопи" Пламен Спасов.

С реконструкцията е създаден посетителски център за представяне и експониране на местното природно и културно наследство и е изграден Музей на виното, основен и традиционен местен занаят.

332 хиляди лева, осигурени по Програмата за развитие на селските райони с подкрепата на МИГ, бяха вложени в ремонта.

Част от оборудването на Музея на виното предвижда експозиционни витрини, миндери, дървени столове и маси. Направен е и специален асма таван. Самата сграда вече се използва по предназначение.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, село Брестовица официално е обявено за винена столица на България. Наименованието "Брестовица-столица на виното" вече е патентовано. Действията са синхронизирани и с Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в България, които също са подкрепили начинанието, като са дали съгласие за патентоване на слоугъна.

Самото наименование ще се използва да популяризира винения туризъм в Брестовица. Патентът ще се държи от кметството и ще може да се дава на избите, за да популяризират региона и вината си. То ще може да се използва и на фестивали и конкурси. Основната цел е да се популяризират вината и винопроизводството в Брестовица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама