КЗК казва до месец има ли картел при горивата

20:17, 31 май 16 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се поризнесе до месец за това дали има доказателства за картел на пазара на горива. До момента са претърсени офиси на седемте компании, за които антимонополната комисия има съмнения, че са участвали в забранени споразумения за определяне на цените. 

Това обяви пред медиите шефът на регулатора Петко Николов.

„Ако няма нищо което да подкрепи тези наши съмнения, то по-скоро ще се върви към липса на нарушения. Изчакайте до края на месеца или началото на юли месец”, коментира Николов.

В момента се съпоставя информацията от претърсванията на място, както и дали зад мейлите, които са разменяли компаниите не се крият картелни договорки. След тази проверка, КЗК ще се произнесе и дали рафинерията в Бургас е злоупотребявала с господстващо положение.

Санкциите при доказване на съмненията са между 8 и 10% от оборота за предходната година.Комисията настоя да се започне дискусия за въвеждане на наказателна отговорност в закона за участие в картел. Такава санкция има в 11 държави на ЕС и ние го искаме от седем години, каза Николов.

Николов посочи още, че работата на КЗК се радва на голям процент одобрение. За това свидетелства фактът, че Върховният административен съд (ВАС) потвърждава 85% от обжалваните решения, произнася се в 4% от случаите срещу КЗК , а останалите връща за ново разглеждане.

КЗК отчита доверие в жалбоподателите в сферата на обществените поръчки. През миналата година в комисията са постъпили 940 жалби, по които са взети 474 решения, от които 186 са били в полза на жалбоподателите. Комисията отбелязва и ръст в жалбите за нелоялно конкуренция, свързани най-вече с имитация на марка или на фирма. През миналата година са установени 43 нарушения в тази сфера и са наложени глоби за близо четири милиона лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама