Кадиев предложи създаването на изборен район „чужбина“

17:20, 31 май 16 / Политика 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се създаде 32-ри изборен район извън страната за парламентарни избори, предлага независимият депутат Георги Кадиев в проект за промени в Изборния кодекс, който е внесен днес в деловодството на парламента.

Също така, той иска да се върне предишният модел за автоматично откриване на секции зад граница, където на предишните избори там са гласували над 100 души. Според него новият модел за откриване на секции при получени 60 заявления ще затрудни държавата и логистично, тъй като секциите ще стават ясни едва 20 дни преди самите избори. 

„Създаването на пълноценен изборен район за избирателите извън страната решава серия от проблеми на сегашната избирателна система, сред които на първо място спазването на конституционния принцип за равно право на избирателите извън страната, но и сериозните изкривявания на пропорционалността на вота в районите вътре в страната (феноменът Александър Методиев - „бат Сали), пише в мотивите си Кадиев. Методиев стана депутат от Кюстендил с едва 864 гласа, докато средната тежест на едно депутатско място е към 15 000 гласа, заради преразпределението на остатъчните гласове по метода Херман – Нимайер.

Според Кадиев най-справедливият начин е: „определянето на броя на мандатите във всеки изборен район да става ad hoc въз основа на броя на гласувалите в изборния ден, т.е. след провеждането на изборите, а не предварително“. Този начин се нарича „плаващи мандати“ и се прилага в Хърватска, където обаче няма фиксиран брой депутати. Освен това партиите няма как да създават листите си без да знаят колко мандата ще се разпределят в избирателния район. За това Кадиев предлага в проекта си мандатите в чужбина да се определят предварително, като се основават на усреднената избирателна активност на предишните два парламентарни избора, а страната да са както досега на база на преброяването на НСИ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама