Експерти и брокери искат дигитален регистър на недвижимите културни ценности

17:11, 31 май 16 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Във всички държави от Европейския съюз с изключение на България и Румъния има централен архив на недвижимите културни ценности, който е дигитализиран и общодостъпен. Данните от него са отразени и в кадастъра, така че в момента, в който получите скица за продажба на имот, знаете точно с какво разполагате и какво можете да правите с него.“ Това обясни арх. Владимир Рачев, главен инспектор за Североизточния район в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата, по време на форума „Култура, имоти и туризъм – предизвикателства и възможности“.

Във Варна днес се провежда четвъртото издание на форума, организиран от списание „Ентърпрайс“ и Националното сдружение „Недвижими имоти“. В предишни дискусии в Пловдив, Русе и Велико Търново са се очертали идеи за промени в нормативната база, които на предстоящия форум в София се очаква да се избистрят в конкретни предложения.  Сред проблемите, които фирмите за недвижими имоти, поставят, е включването на сгради със съмнителна ценност в списъците с културното наследство.

„В Североизточния район, за който аз отговарям – в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, не знам за нито една сграда, която да е обявена за обект на културното наследство, без да притежава ценност“, заяви арх. Рачев. Той допълни, че преди Съветът за недвижимото културно наследство към Министерството на културата да даде такъв статут на една сграда, тя се преценява от екип от поне 20 души. „Не преценявайте сградите само по наличието на флинтифлюшки по фасадите им – посъветва той брокерите на имоти. – Те могат да са ценни с факта, че в тях се е случило някакво историческо събитие, или да имат научна стойност. Така за обект на културното наследство във Варна например е обявена първата сграда в града, изградена със стоманобетон.“

Обектите на недвижимото културно наследство във Варна са 579, от които 501 са сгради. Само 107 от тях са собственост на общината, държавата или различни вероизповедания. Останалите са частна собственост, посочи арх. Рачев. В тази връзка общински експерти се жалваха, че няма регистър, който по адреса на сградата да даде информация за собствениците й. Голяма част от тях живеят в чужбина, починали са или са многобройни наследници, които нямат разбирателство, и когато се налага аварийно укрепване, се налага поне три институции да се ангажират с издирването им.

От миналата година община Варна е започнала процедура на актуализация на списъка с обекти на културното наследство, припомни арх. Рачев. Очаква се около 50 сгради да отпаднат от него – или защото вече не съществуват, или защото са изгубили ценността си. Същевременно са подготвени нови 150 предложения за включване в списъка.

В новия Закон за културното наследство е отпаднало изискването да са минали поне 50 години от построяването на сградата, за да бъде тя обявена за обект, защитен по него. Затова в новия списък са включени емблематични сгради за Варна като Дворецът на културата и спорта, Фестивалният и конгресен център, бившата Окръжна болница.

Форумът се проведе в обновения Юнашки салон, който също е обект на културното наследство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама