Целият Реформаторския блок на първи преговори за общ кандидат-президент

16:57, 31 май 16 / Политика 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на “Демократи за силна България” Радан Кънев постави ултиматум на останалите партии от Реформаторския блок за единна кандидатура на коалицията на предстоящите избори за държавен глава.

Кънев е настоял формацията да проведе общ съюзен конгрес, на който да се изчисти въпроса за единното лидерство. “Тъмносините” настояват месеци за тази стъпка, предаде БТА. “Форумът трябва да се състои преди президентските избори, в противен случай ДСБ няма да участва”, категоричен е Радан Кънев.

Днес Реформаторският блок е провел Изпълнителен съвет, на който Кънев е участвал. Основната тема е била именно единната кандидатура за президент. След заседанието съпредседателите на парламентарната група - Кънев и Найден Зеленогорски (ДБГ) бяха единодушни, че днес разговорите за пръв път от доста време са били много конструктивни и добронамерени.

Те обаче не са постигнали единодушие. Според лидера на ДСБ, въпреки, че не са успели засега да убедят всичките си партньори от РБ да се върви към обща дясна кандидатура заедно с ГЕРБ, все пак са сближили виждането си да не търсят съюзник в лицето на Патриотичния фронт. Това, по думите на Кънев, би било безотговорно от идейна и ценностна гледна точка спрямо избирателите на Блока.

“Имаше скептицизъм, че изобщо с ГЕРБ може да се говори по този начин, т.е. колегите смятат ГЕРБ за още по-неразбрани, отколкото ги смятаме ние”, обясни тъмносиният лидер. И добави, че разговорът клони към това да се потърси обща кандидатура с ГЕРБ.

Според Радан Кънев обаче е пропуснат моментът за вътрешни избори сред партиите от Блока, както настояваше СДС.

Ако правилно преценявам дата на провеждането на вота, към 15 септември ще бъдем готови с кандидатурата, поясни още председателят на ДСБ. “Доближаваме се, има висока степен на вероятност, да имаме единна кандидатура на Блока за вота”, поясни Зеленогорски. И подчерта, че ДБГ държи на тази си позиция. Все пак ИС на партията на Меглена Кунева щяла да разгледа и предложението на ДСБ за разговори с ГЕРБ.

Срещите на Реформаторите ще продължат идния вторник, когато лидерът на ДСБ се надява и да има, по думите му, новина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама