Георги Търновалийски: Готви се одържавяване на вторите пенсии

22:21, 30 май 16 / Политика 25 843 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"БСП лява България" няма да подкрепи промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с прехвърлянето на индивидуалните партиди от частните пенсионни фондове в един общ пул. Смятаме, че целта на финансовия министър Горанов е одържавяване на вноските по втората пенсия, за която хората, родени след '59 година, се осигуряват", коментира за Радио Пловдив пловдивският депутат Георги Търновалийси.

Той заяви, че държавата е длъжна да защити първо интересите на хората, които ще чакат нормална втора пенсия, а не да национализира средствата им.

"Ние ще се противопоставим, няма да подкрепим подобни действия, защото за нас са важни интересите на гражданите", подчерта Търновалийски. Той припомни как първото правителство на ГЕРБ прибрало 1.3 млрд. лв. от Здравната каса в държавния бюджет, след което ги похарчило непрозрачно и неясно. "Така ще направят и със средствата на пенсионните фондове", смята депутатът.

Търновалийски отправи остри критики и към Комисията за финансов надзор (КФН) за това, че не защитава интересите на осигурените. По думите му КФН не се справя с осъществяването на контрол върху управлението на средствата от пенсионните дружества. "Много скоро мандатът на комисията ще изтече, а парламентът умишлено бави избора на новите членове, за да се повтори ситуацията с КЗК", посочи народният представител. Според него това са категорични нарушения на закона от страна на държавата.

По повод на създадения днес политически и парламентарен съвет между АБВ, БДЦ и ПФ Търновалийски заяви, че всичко, което се прави, е подчинено на президентските избори. "Отново АБВ се свързва с част от управляващото дясно и бързо намериха съюзници, с които да направят конфигурация", бе краткият коментар на депутата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама