Армията спести 0,5 млн. лв. за охрана, като даде имоти на Стара Загора

18:06, 30 май 16 / Политика 25 699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на отбраната (МО) и правителството спестиха на данъкоплатеца около 500 хил. лв. за охрана на военни обекти в Стара Загора. Това става ясно от събщение за отмяна на часттa за Стара Загора от обществена поръчка на МО. Прогнозната сума за опазването на няколко имота в Стара Загора е 402 000 лв (без ДДС), но те са извадени от поръчката, тъй като правителството даде имотите на община Стара Загора на 20 април. Самата поръчка, която е на обща прогнозна стойност 2 106 480 лв. е обявена 6 дни по-рано. Не е ясно защо частта за Стара Загора е отменена едва в петък на 27 май, а срокът за подаване на документи за участие е 1 юни.

С тази обществена поръчка се търсят пазачи на неизползвани имоти в Хасково, Казанлък, Мъглиж, Пазарджик, Пещера и Белово Пловдив, Родопи, Асеновград и др.

Годишно министерството дава на частни охранители близо 14 млн. лв. за да пази имоти с отпаднала необходимост. Въпреки че за последните пет години е провело 682 търга, МО е успяло да се отърве от едва 102 терена, за които е получило 34,3 млн. лв.

Само за 2016 година армията планира да се отърве от още 242 имота, а излишните за армията имоти са още 1033 на брой. Става дума за бивши казармени, складови и мобилизационни бази, както и полигони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама