Санкции за 4,5 млн. лева са наложени по проекти на Община Добрич

11:09, 30 май 16 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На около 4,5 милиона лева възлизат финансовите корекции, които са наложени по проекти на Община Добрич, съобщи кметът Йордан Йорданов.

По проекта за ремонта на градския парк има корекция в размер на 140 000 лева. Другите суми са: 10 000 лева за проект „Шанс а по-добър живот“, 22 000 лева – проект „Бъдеще за Добрич“, 60 000 лева – по проекта за изграждане на 4 броя ЦНСТ, 10 000 лева – проекта „Младежки център – Вашето утре“ и др.

Освен това, на последна инстанция е приключило дело, с което ЕТ „Дъга-Апостол“ – подизпълнител на проекта за ремонта на центъра, е осъдила общината за 74 000 лева заради извършена работа.

Най-голяма е сумата – около 4 млн. лева, на финансовата санкция на проекта за регионалното депо за битови отпадъци край Стожер. Припомняме, че предложение за налагане на финансови корекции за над 4 млн. лева е направила изпълнителната агенция "Одит на средства от Европейския съюз“ във връзка с реализацията на проекта за изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци край с. Стожер. Писмо за това е получено в Община Добрич, която е водещ партньор по проекта, от Министерството на околната среда и водите. Предложението е за налагане на две корекции. Едната е за 3,9 млн. лева или 25 % от стройността на строително-монтажни работи. Другата е за корекция в размер на 25 % или 180 000 лева на средствата за строителен надзор по проекта. Аргументът е, че са били много кратки сроковете за провеждане на процедурата за възлагане на обществена поръчка. Тази корекция все още не е окончателна. Въпреки проведените множество разговори, писмото за финансова корекция на Управляващия орган е факт, посочи кметът.

Той посочи, че се търсят варианти финансовите корекции да не ощетят бюджета – както чрез Министерството на финансите, така и чрез управляващите органи се търсят варианти да бъдат занижени или смекчени сумите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама