Пъстър детски празник развесели Стария град (снимки)

12:14, 29 май 16 / Култура 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Необичайно пъстър и весел е Старият град в Пловдив днес заради големия Детски празник и Детския панаир на занаятите. Събитията, посветени на Деня на детето - 1 юни, впечатлиха и многобройните групи чуждестранни туристи, които аплодираха шествието и изявите на малчуганите.



Веселбата започна от площада пред Община Пловдив, откъдето децата, предвождани от весел клоун, тръгнаха към Лапидариума. Там шествието бе посрещнато с ръкопляскания и с песни в изпълнение на Подготвителния хор на пловдивските момчета " Стефка Благоева". В празничната програма се включиха още балет "Ера", КСТ "Сияна Данс", солисти от ЕС "Прима".



На импровизирани работилнички по керамика, плъсти, художествени тъкани, везмо, царевична шума, рисувано стъкло и стъклодухане децата майсторят различни предмети под вещото ръководство на майсторите от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив.



В двора на галерия "Златю Бояджиев" пък изкушени от изкуството малчугани рисуват върху хартиени лампи с фантастични елементи и светещи ефекти. Сред забавленията е и рисуване на светещ грим и снимки в рисуван костюм, както и изпълнения на вокална група "Сладурана мини".



С "Обредната храна на българите" се запознават малките пловдивчани и родителите им в двора на къща "Недкович". Демонстрират се обредни хлябове и традиционни специалитети от Родопския край (пататник, родопски клин, баница), има и изложба на ръчно изработени картички с кръстат бод, медальони, плетени на една кука, пана от плъстена вълна.



С работилница "Не ме изхвърляй - втори живот за отпадъците"за предмети от рециклирани материали, презентация и изложба се забавляват децата в двора на музейна аптека "Хипократ".

Кулминацията на празника е Големият детски концерт, част от VII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", довечера на Римския стадион.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама