Един успех и 4 провала в управлението на Русе, Две могили и Иваново отчита изследване

10:57, 29 май 16 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2 провала и 1 успех отчита в управлението на Община Русе изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

То включва всички 747 прегледани доклади на Сметната палата. Те са подредени по отговорни ведомства и съдържат информация за всяка една конкретната дейност, периода на одита, пълната сума, причините за категоризирането - било то успех, провал или некласифицирани, както и конкретните загуби, при наличието на такива.

В преходната за местната власт в Русе 2011 г., когато Пламен Стоилов (ГЕРБ) смени Божидар Йотов (БСП) на кметския пост, изследването отчита провал по отношение на възлагане и изпълнение на обществените поръчки в Общината.

Причините са разработените Вътрешни правила за провеждане на процедури по възлагане на обществени поръчки, които не регламентират в цялост вътрешната организация на процеса и контролните процедури при изпълнението на сключените договори.

„Дейността по възлагане и изпълнение на обществените поръчки не е включена в Работната стратегия за управление на риска в общината. В Риск – регистъра не са идентифицирани рискове при осъществяване на процеса. Допуснатите непълноти във вътрешната уредба на общината по отношение на процеса по възлагане на обществени поръчки и изпълнението на договорите са създали рискове от пропуски и нарушения. За периода от 01.01.2011 г. до 31.12.2011 г. в общината са проведени и приключили с решения на възложителя общо 19 процедури за възлагане на обществени поръчки, от които 10 по реда на Закона за обществените поръчки /ЗОП/ и 9 по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки /НВМОП/(отм.). Във вътрешните нормативни актове на общината не са регламентирани конкретни действия на общинската администрация за контрол по изпълнение на договорите за обществени поръчки“, посочва докладът.

За периода от 1 януари 2013 г. до 30 юни 2014 г., в средата на първия мандат на Пламен Стоилов, е посочено като провал съответствието при администрирането и разходването на приходите от местни данъци и такси и действията по придобиване, управление и разпореждане с имущество в изпълнение на "Стратегията за общинска собственост в община Русе".

Причините са, че не са въведени ред и начин за осъществяване и документиране на контрола върху по-голямата част от дейностите по администриране на местните данъци и такси (МДТ).

„Нарушени са утвърдените вътрешни процедури за годишно планиране на обществените поръчки. При одита на дейността по придобиването, управлението и разпореждането с имоти – общинска собственост е установено: Във вътрешните актове, регламентиращи управлението и разпореждането с общинско имущество са установени непълноти, неточности и текстове, които са в несъответствие със законовите разпоредби и структурата на общинската администрация. При определяне на застроените имоти - публична общинска собственост, подлежащи на застраховане за 2013 г. и 2014 г. е завишена стойността на Спортен комплекс „Локомотив“ с 10 000 000 лв., в резултат на което е заплатена по-висока застрахователна премия“, сочи още изследването на ИПИ.

Все пак администрацията на Пламен Стоилов е заслужила и похвала от изследването за ефективност и ефикасност на социалните си услуги в периода от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2014 г.

"Функциите по планиране, организация и контрол на дейността по предоставяне на социални услуги, са ясно разписани и разпределени между отговорните структурни звена. За утвърдената численост на персонала в заведенията за социални услуги – местна дейност и специализираните институции е осигурена заетост близка до утвърдената и са създадени условия за повишаване квалификацията на служителите. В резултат на изпълнение на набелязани в годишните планове дейности за развитие на социалните услуги, броят на предоставяните социални услуги е нараснал от 31 на 42 в рамките на одитирания период. Осигурена е устойчивост на социалните услуги след приключване на проектите за тяхното разкриване, финансирани чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, посочват по този повод от ИПИ.

Един провал е отчетен при управлението на Община Иваново от Георги Миланов от ГЕРБ през 2013 г. Той е по отношение съответствието на управленските решения при планирането и възлагането на обществените поръчки, изпълнението на договори и действията по придобиване, управление, разпореждане с имущество в Общината.

"Част от планираните контролни дейности не се изпълняват на практика, поради несъответствие на разработените вътрешни правила със структурата на общината и липсата на определени структурни звена или щатни длъжности, ангажирани с планирането на обществени поръчки.

Открита е процедура на „договаряне без обявление“ като посоченото правно основание е в несъответствие с фактическата обстановка.

Към Вътрешните правила за изграждане и функциониране на СФУК не са разработени и въведени писмени правила и процедури за осъществяване на дейностите по управление и разпореждане с имоти и вещи общинска собственост в съответствие с изискванията на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Не са предприети своевременни действия за съставянето на АОС за поземлените имоти, преминали в собственост на общината по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), актовете за общинска собственост не се съхраняват в съответствие с изискванията на чл. 34 от Наредба № 8", отчита изследването на ИПИ.

Провал е посочен за Община Две могили по отношение на съответствие при финансовото управление на местната администрация от Николай Христов (БСП) през 2012 г.

„Предприети са действия за събиране на просрочени вземания - данъчни и неданъчни задължения на физически и юридически лица към общината, в резултат на които са събрани вземания от предходни години в размер на 163 710 лв.

В резултат на не добро финансово управление просрочените задължения на общината към 31.12.2012 г. са нараснали с 11.7 на сто спрямо началото на отчетния период.

Разписаните във вътрешните правила контролни дейности обезпечават законосъобразност в действията на длъжностните лица и минимизират рисковете от допускане на нарушения или несъответствия.

Допуснатите нарушения в процесите по възлагане на обществени поръчки са свързани основно с поставянето на ограничителни условия към участниците в процедурите или с не посочване в обявлението за обществена поръчка на някой от задължителните му реквизити.

Установени са нарушения в процесите по управлението и разпореждането с общинското имущество. Предприети са действия и са съставени актове за общинска собственост за поземлените имоти, преминали в собственост на общината по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи“, посочва докладът на ИПИ по този повод.

Съответствието при финансовото управление на Община Борово за периода от началото на 2011 г. до 30 септември 2012 г., в който начело на местната администрация Иван Попов (ГЕРБ) е заменен от Георги Георгиев (БСП), е определено като некласифицирано.

Причините са -

Установени несъответствия и във вътрешнонормативната уредба регламентираща процесите по управление и разпореждане с общинска собственост, не са предприети действия за своевременно съставяне на актове за собственост на земеделски земи, собственост на Община Борово.

През периода от 01.01.2011 г. до 30.09.2012 г. в Община Борово са създадени условия и организация за изпълнение на дейностите от одитираните области - бюджетен процес, обществени поръчки и управление и разпореждане с общинско имущество.

Предприети са действия за събиране на дължими данъчни и неданъчни приходи, в резултат на които са събрани вземания от предходни години в размер на 52 718 лв.

В резултат на не добро финансово управление на проект «Интегриран проект за управление на водите на територията на град Борово, община Борово», финансиран от МОСВ със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, от Национална агенция по приходите е открита процедура за събиране на частно държавно вземане в размер на 122 072 лв.

Общината няма просрочени задължения към 31.12.2011 г. и към 30.09.2012 г.

Управлението и разпореждането с общинското имущество е осъществено съгласно нормативните изисквания. Не са предприети своевременни действия за съставянето на АОС за поземлените имоти, преминали в собственост на общината по реда на ЗСПЗЗ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама