Мартин Димитров: Горивото ще поскъпне, ако разследването на картела не приключи

20:48, 28 май 16 / Политика 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дълго време в България цената на бензина и дизела без данъци беше над средните за Европа. Сега не е така - откакто се вдигна медиен шум и започна разследването за картел, цените паднаха. Въпросът е, че ако разследването за картел не бъде доведено докрай, ще мине известно време и цените пак ще започнат да се повишават. Това каза е в ефира на "Канал 3" депутатът Мартин Димитров.

"Съмнението за картел означава, че сядат хора на една маса и се разбират на какви цени да се продават горивата", посочи той. 

И допълни, че по правилата на пазарната икономика трябвало да е точно обратното - „трябва да има ценова война, фирмите да се "бият" за потребителите, да свалят цените и да предлагат все по-добри условия".

"Иначе в момента едни и същи вериги продават до 20-30 ст. разлики в цените на бензина и дизела. В Бургас, където се намира един от големите производители, цените на бензина са по-високи от други места като Варна, Сливен и Смолян, до които има по-сериозни транспортни разходи. Въпреки тези транспортни разходи в Бургас цените са по-високи, отколкото там, където има допълнителни разходи за доставката на гориво, което би следвало да повиши цената му", обясни още депутатът.

Той изрази съмнение, че „аномалията в този пазар се дължи на наличие на картел". По думите, ако по този начин се формират цените, те не могат да бъдат прогнозирани и зависят изцяло от човешки фактори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама