Откриват паметник на прабългарския хан Алцек в Италия

11:36, 28 май 16 25 1657 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В италианския град Челе ди Булгария ще се извисява 2,20-метрова бронзова скулптура на прабългарския хан Алцек – брат на хан Аспарух. Тя всъщност представлява воин на хан Алцек с пълното въоръжение, което е било характерно за прабългарите по това време – лък, меч, колчан със стрели и щит. Това разказа пред София Topnovini.bg организаторът на инициативата и собственик на фирма „Трежър“, която се занимава с исторически възстановки, Ивелин Михайлов.

Скулптурата е дело на Дишко Дишков с корекция от доц. Николай Нинов. За възстановката на всеки един елемент от облеклото, прическата и въоръжението е помогнал художникът-историк Александър Вълков.

Прабългарската история ще се възроди в Италия на 7 юни, когато ще бъде открит официално паметникът на хан Алцек. Каменният постамент тежи около 3-4 тона. Работата по него е продължила половин година - от месец декември 2015 г. до май 2016 г. За историята на прабългарския владетел ще разказва информационна табела.

Идеята за създаването на този паметник идва, след като екипът на Ивелин Михайлов се запознава с историка проф. Дамян Попхристов. Той им разказва за свое изследователско пътуване до град Челе ди Булгария и от там Михайлов се заема със задачата.

Комикс за хан Алцек и български владетели, който в момента се подготвя, също ще участва в популяризирането на историята ни. За паметника на хан Алцек се прави и документален филм, който ще включва зараждането на идеята, изработването на скулптурата, поставянето й и самото откриване. Организаторите на инициативата предвиждат и две картини, като едната ще бъде подарена в Италия, а другата - вБългария. Целият проект е на стойност около 75 хил. лева.

„В бъдеще искаме всички първокласници или второкласници да получават по един комикс в началото на учебната година, за да се запознават с българската история по интересен начин“, каза Михайлов. Комиксът ще представя различни владетели, сред които са хановете Алцек, Аспарух, Кубрат, Тервел. Той ще бъде готов до края на месец юни и ще се разпространява първоначално в Италия и в България, като се обмисля идеята да достигне и до други части на света.

Според него досега в историята на България се изгражда образът на държавата след Възраждането – периодът от историята ни, който е бил най-лошият. Средновековната и Античната история пък по никакъв начин не се представят, затова той се насочва именно към нея.

В геополитиката гледат да махнат нашия принос в световната история, като не споменават България дори в Античната и Средновековната литература, отбеляза той. Михайлов обясни, че когато от Италия искат да се постави паметник на български владетел на тяхна територия, това означава, че страната ни има сертификация пред света.

„В днешно време САЩ, Русия, Франция, Англия изнасят култура чрез филмите си и чрез фондации, на които дават много пари, за да акцентират върху тяхната история. Възможност да изнесем култура в Италия, която се смята за един от центровете на световната история, е начин да се сертифицираме и на Запад да ни познават като държава“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама