Янтра се върна в коритото си, нивото на реката е под 3 метра

16:00, 27 май 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нивото на река Янтра във Велико Търново вече е около 2,90 метра при критична стойност от 6,50 м. в кв. „Чолаковци” и 7,20 м. в кв. „Асенов”.  Въпреки положителната тенденция на спад Янтра ще продължи да бъде под постоянно наблюдение. Екипи от служители на местната администрация и регионалните дирекции на Пожарна безопасност и защита на населението и МВР ще наблюдават периодично състоянието на реката.

Заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев и експерти огледаха състоянието на мостовете на територията на града и общината. При проверката се оказа, че има струпване на влачени от Янтра клони под колоните на моста до южния вход на Велико Търново, част от главния път Русе – Свиленград. Престои те да бъдат изчистени с помощта на специализирана техника.

Повишаването на нивото на реката започна на 25 май вечерта заради продължителните и силни валежи в Габровския регион. В продължение на 9 астрономически часа на всеки 60 минути бе отчитан ръст от 30-40 сантиметра. Към 9 ч. вчера нивото на р. Янтра бе около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра в кв. „Чолаковци” и 7,20 метра в кв. „Асенов”. След 11,00 ч. започна отчитането на леко понижаване, като след 13 ч. нивото бе около 5,50 метра, а след 19 ч. – под 3,70 метра.

Рано сутринта във вчерашния ден кметът Даниел Панов дори свика Кризисния щаб, с цел координиране на действията на територията на цялата община и предприемане на превантивни мерки. Наводнени жилища и улици на територията на града нямаше. Янтра заля частично пътя към селата Шемшево и Леденик и достигна до дворовете на крайните къщи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама